Evropska centralna banka upozorava da je Bitkoin došao do svog poslednjeg daha

Evropska centralna banka konstantno želi da svrgne bitkoin, čak i nakon što je ova kritpovaluta uspela da se vrati nakon kolapsa FTX platforme...

U postu nazvanom ’Poslednji dani bitkoina’, objavljenom na zvaničnom sajtu Evropske Unije, ECB pokreće razorno uklanjanje ove digitalne valute i upozorava da bi njeno propadanje tek moglo da počne.

Kako ECB ističe, bitkoinov vrhunac od gotovo 70.000 dolara u vrednosti dogodio se pre nešto više od godinu dana, novembra meseca 2021. godine, ali je do juna ove ova kriptovaluta dramatično pala ispod jedne trećine od ove cifre.

Međutim, kako Evropska centralna banka naglašava, njihova projekcija nije fokusirana na uspone i padove, već slabosti čitave osnove ove tehnologije, zasnovane na nepostojanju njene suštinske vrednosti, upotrebne vrednosti u okviru spekulacija i retkoj upotrebi u okviru legalnih transakcija.

„Za sve zagovornike bitkoina, prividna stabilizacija signalizira dah na putu ka novim visinama“, stoji u postu. „Međutim, ovde se zapravo radi o veštački izazvanom poslednjem ropcu na putu ka irelevantnosti, a to je bilo i pre pada FTX platforme, kada je cena bitkiona pala dobrano ispod 16.000 dolara.“

Iako se bitkoin stabilizovao na oko dvadeset hiljada po tokenu nešto ranije ove jeseni, kolaps prominentne FTX platforme za razmenu digitalne valute, odvukao je ovaj virtuelni novčić još niže. Nakon dramatične implozije FTX platforme početkom prošlog meseca, bitkoin se vratio na oko 17.000 dolara prošle nedelje, ali čak i zagovornici kriptovaluta navode kako su ove oscilacije upozorenje o tome da se stvari nalaze daleko od sigurne luke.   

„Ovo je samo još jedan test“, Izjavio je Vijar Ajar, izvršni direktnor Luno kripto platforme za CNBC. Zaista, čak ni ta cena nije mogla da se održi sa vrednošću koja ponovo levitira nešto iznad 16.000 dolara. EBC je otišla i dalje od jednostavnog naglašavanja trenda opadanja bitkoina i nazvala entitete koji promovišu kriptovalute klijentima potpuno neregulisanim, naznačivši ih kao alternativu sudbini.

„Pošto se bitkoin dokazao kao neodrživ u sistemu plaćanja i u formi investicije, on takođe ne bi trebalo da se tretira u regulatornim terminima i upravo zbog toga ne bi trebalo da se legitimizuje“, stoji dalje u izjavi. „Na sličan način, finansijska industrija bi trebalo da brine zbog dugoročnih štetnosti promovisanja investiranja u bitkoin, uprkos kratkoročnim profitima koje mogu kreirati, bez ulaganja svoje kože u igru“.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group