Kako pametne tehnologije utiču na tržište nekretnina

Pametne tehnologije u domovima ponašaju se poput malih pomoćnika koji čine da nekretnina dobije svoj um i “čula”.

Ovaj termin podrazumeva širok opseg integrisanih i umreženih uređaja koji automatizuju različite funkcije u jednom domu, i koje komuniciraju međusobno i sa korisnikom putem centralizovanog interfejsa. Osnovna svrha ovakvih sistema je unapređenje komfora, bezbednosti i energetske efikasnosti, kao i lakše upravljanje određenim funkcijama, poput osvetljenja, roletni, grejanja, klime, različitih uređaja i audio ili video sistema.

Stoga ne iznenađuje sve veća potražnja za upravo ovakvim stanovima - mogućnost da kontrolišete svetlo, temperaturu, bezbednosne uređaje i sisteme za zabavu - sve je na samo klik od vas i olakšava vam i pojednostavljuje život. Uticaj koji pametne tehnologije imaju na tržište nekretnina sve je veći, uključujući i nekretnine u Srbiji i pre svega se odnosi na porast cena ovakvih, “pametnih” domova.

Konkurentnost na tržištu

Domovi koji poseduju ovakve pametne sisteme sasvim razumljivo su i trenutno najtraženiji jer - osim energetske efikasnosti - pružaju i mnoge druge pogodnosti, poput pojačane bezbednosti i većeg komfora. Na primer, ukoliko sigurnosne kamere detektuju bilo kakvo neobično kretanje, o tome će vas direktno obavestiti putem vaše mobilne aplikacije, te ćete uvid u sigurnost vašeg doma imati uvek, čak i kada ste odsutni. U trenutno vrlo konkurentnom tržištu nekretnine koje imaju makar i sitne tehnološke inovacije dobijaju znatnu prednost.

Promena strategija agencija za nekretnine

Agenti za nekretnine sada se nalaze u poziciji kada će njihovo poznavanje ovakvih tehnologija morati da se proširi i produbi, jer upravo od njihovog znanja i razumevanja svih pogodnosti pametnih tehnologija zavisi i njihova konkurentnost na tržištu. Oni agenti koji su već upoznati sa prednostima i mogućnostima modernih sistema svakako će među prvima biti u mogućnosti da zastupaju prodavce i kupce koji imaju potrebe za baš ovakvim nekretninama. Takođe, sposobnost da se prepozna važnost i naglasi prednost modernih tehnologija u domovima predstavlja važnu prednost prilikom prodaje.

Široka potražnja

Pametni domovi predstavljaju magnet za širok krug potencijalnih kupaca. Oni nude moderni stil života, istovremeno ga prilagođavajući individualnim potrebama. Od mladih poslovnih ljudi koji vole i prate savremene tehnologije, pa sve do porodica koje cene sigurnost i komfor. Moderne tehnologije u potpunosti redefinišu kvalitete koji se traže prilikom kupovine nekretnina.

Više cene

Upotreba pametnih tehnologija diktira i više cene nekretnina na tržištu. Domovi sa već ugrađenim tehnološkim pogodnostima zbog veće potražnje, logično, nose i više cene, jer su kupci spremni da plate komfor i pogodnosti koje ovakvi sistemi donose.

Energetska efikasnost

Pametni termostati i drugi uređaji koji štede energiju mogu znatno smanjiti iznose mesečnih troškova. Mogućnost da čak i van svog stana podešavate temperaturu ili jačinu svetla značajno će promeniti koncept potrošnje i, osim doprinosa ekologiji, doneti znatne olakšice u vidu manjih računa.

Upravljanje nekretninama za izdavanje

Sve više stanodavaca se odlučuje za moderne sisteme u svojim stanovima za izdavanje u Beogradu iz dva vodeća razloga - veće konkurentnosti i stoga i viših cena za izdavanje, ali i znatne uštede. Na primer, digitalni pametni sistemi kontrole vodenog pritiska i nivoa vode omogućavaju da se na vreme otkriju i reše kvarovi u vodovodnom sistemu, te tako spreči veća šteta i nepotrebni radovi.

O čemu treba voditi računa ukoliko želite da svoj dom učinite “pametnim”:

Kompatibilnost sa drugim uređajima - Proverite da li je sistem koji birate kompatibilan sa drugim uređajima u domaćinstvu, poput mobilnih telefona ili digitalnih asistenata.

Održavanje - Poput bilo koje druge tehnologije, i pametni domovi zahtevaju održavanje i redovne apdejtove. Postarajte se da sistemi koje kupujete imaju garanciju i tehničku podršku na određeni period.

Bezbednost i privatnost - Pametni uređaji prikupljaju i čuvaju veliki broj privatnih podataka. Stoga je važno da vam bezbednost bude prioritet prilikom odabira. Istražite kakva su pravila kompanije prema čuvanju ličnih podataka i birajte sisteme sa naprednim bezbednosnim funkcijama.

Kako tehnologija nastavlja da napreduje velikom brzinom, možemo očekivati sve veću integraciju pametnih sistema u naše domove. Stoga je važno na vreme se informisati i pratiti trendove, kako bi ulaganja u ovakve sisteme bila što bezbednija i sigurnija. Iz dana u dan pametni domovi sve manje su luksuz, a sve više očekivani standard, te će se oni najradoznaliji, najupućeniji i najhrabriji za ove vrste ulaganja vrlo brzo naći u očekivanoj prednosti.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group