Najstariji par Levi's farmerica sa originalnim rasističkim sloganom prodat na aukciji

Par farmerica sa originalnim rasističkim sloganom kompanije Levi’s aukcijski je prodat kao najstariji poznati i preživeli primerak na svetu po ceni od 78.024 evra...

Iako dobro iznošen i ishaban, ovaj par farmerica iz 1880ih godina opisan je putem aukcijske liste kao dovoljno dobar kako bi mogao biti nošen u Starbaksu. Dvadeset i tri godine star Kajl Hupert pobedio je u nadmetanju tokom Durango Vintage Festivus aukcije održane u Novom Meksiku.

Ovaj odevni predmet nazvan je svetim gralom retro teksas kolekcionarstva, dok je kao jedan od najvećih kolekcionara ovakve garderobe Kajl odlučio da ga kupi kao investicioni komad. Lista antikvitetskog teksasa navodi da su ove farmerice najstariji par kompanije Levi’s iz ere zlatnih groznica.

Lista takođe potvrđuje da se ovde radi o svetom gralu teksas kolekcionarstva i da se on prethodno nalazio u privatnoj kolekciji, sve od kada je pronađen u napuštenom oknu rudnika. Ovo je prvi put u istoriji da ovaj predmet izlazi na javnu aukciju i najverovatnije predstavlja najstariji Levi’s model ikada prodat.

Uprkos tome što je ovaj par farmerica prekriven flekama od voska koji je padao po njima tokom probijanja njihovog vlasnika i lovca na zlato uskim tunelima, one i dalje poseduju svoje originalne dugmiće za tregere i rasističku oznaku na zadnjem delu.

Logo koji takođe ističe i godinu kada je par napravljen, priča priču o poreklu teksasa, veličini i mestu proizvodnje. Međutim, unutar farmerica na brendiranom džepnom delu uključen je i slogan “The only kind made by White Labor”. Ovakvo brendiranje korišćeno je od strane američke kompanije u vreme najvećih tenzija između kineske migracije i američkih građana, ističući diskriminaciju nad radnicima koji su dolazili iz Azije.

Sudeći prema istoričarima, ovaj logo korišćen je nakon što je doveden ukaz o isključenju Kineza iz 1882. godine, koji je zabranio rad kineskim državljanima u Americi tokom narednih deset godina. Kako je portparol kompanije Levi’s izjavio jednom prilikom, ovaj slogan je korišćen kako bi se poboljšala prodaja farmerica i nalazila se u skladu sa stanovištima kupaca tog vremena, ali je deset godina kosnije on zamenjen.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group