NASA i kompanija Blue Origin sledeće godine kreću na putovanje do Marsa

NASA je odabrala kompaniju Blue Origin kako bi joj obezbedila raketu za predstojeću misiju do Marsa...

Misija koju će američka agencija startovati drugom polovinom sledeće godine biće zadužena za proučavanje magnetnog polja oko crvene planete. Prvi interplanetarni ugovor kompanije Blue Origin sa NASA predstaviće New Glenn raketu, nazvanu po astronautu Džonu Glenu, koja je u mogućnosti da prevozi ljude i robu, i dizajnirana je kako bi bila korišćena do dvadeset i pet misija.

New Glenn raketa će poleteti uz pomoć ličnih NASA Escape i Plasma Acceleration potisnika i dva Dynamics Explorer - ESCAPADE – modula od kojih svaki teži manje od devedeset kilograma. Nakon što napusti zemljinu orbitu, ova raketa će odneti dva modula za 11 meseci do našeg prvog komšije, nakon čega će zahtevati još nekoliko meseci kako bi bili postavljeni u najbolji položaj kako bi merili magnetosferu Marsa.

Svaka letelica će biti opremljena magnetometrom kako bi izmerila magnetno polje crvene planete, uz elektrostatičke analizatore koji će meriti jone i elektrone i Langmuir sondu koja će biti zadužena za merenje gustine plazme. NASA tvrdi da će ova misija prikupiti sve bitne informacije kako bi se u budućnosti astronauti i sateliti koji će biti poslati u orbitu zaštitili na najbolji mogući način.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group