Pali kralj kriptovaluta i osnivač FTX platforme ne može u zatvor zato što je vegan

Semu Benkmanu Fridu odbijen je zahtev za kaucijom, sa kojom je bivši kralj kriptovaluta želeo da izbegne zatvor, nakon hapšenja koje se dogodilo prošle nedelje...

CoinDesk i Daily Mail preneli su da je Benkmanov advokat pokušao da ga izvuče uz kauciju do sledećeg saslušanja. Džerom Robert navodno je naglasio da bi ovaj tridesetogodišnjak trebalo da ostane van rešetaka kako bi regularno mogao da dobija svoje terapije i održava vegansku dijetu. CoinDesk dodaje da je Benkman svedočio kako dobija pilule za alergiju i flastere za depresiju svakoga dana.

Advokati su predložili novčano jemstvo kako bi svog klijenta izvukli iz zatvora i čak predlagali da se njemu dodeli nanogica zbog toga što ga tužilaštvo smatra osobom sa visokim rizikom bekstva. Sudija je upitao koliko je novca Benkman spreman da izdvoji za svoju kauciju, na šta je advokat izjavio: „Nadam se da me gospodin Benkman Frid neće kritikovati zbog ovoga što govorim, ali kada uzmemo u obzir sve okolnosti, možda 250.000? Međutim, Vaša visost ne mora da se složi sa mnom. Ukoliko je 50.000 dolara dobra cifra, onda je 50.000 dobra cifra“.

Sa druge strane, tužilaštvo je insistiralo na tome da bi ovaj čovek mogao nestati ukoliko mu se omogući kaucija, uprkos tome što je bivšem kripto mogulu već zaplenjen pasoš tokom hapšenja. Međutim, sudija Džoen Ferguson Prat odbila je ovu ideju jer samo zbog toga što Benkman nema putne isprave ne znači da ne predstavlja rizik od bekstva: „Ukoliko biste vi sedeli gde sam ja sada, sa brojnim kršenjima kaucije koji stoje ispred mene, verovatno biste razumeli moju odluku“, izjavila je Pratova.

Sud je odbio zahtev za kaucijom i postavio datum drugog saslušanja za februar sledeće godine. Tužilaštvo je ovaj slučaj predstavilo javnosti 13. decembra, otkrivajući da vlasti u SAD optužuju bivšeg gazdu FTX platforme za žičnu prevaru, zaveru radi pranja novca i optužbi za kršenje kampanje, među brojnim drugim tačkama.

Bivši kriptovalutni milijarder optužen je za izdaju javnog poverenja nakon što se njegova platforma za razmenu digitalnih novčića urušila. FTX nije uspeo da postane digitalna verzija banke za kriptovalute, nakon što su korisnici platforme pokušali da povuku svoja sredstva odjednom zbog sverastuće sumnje u finansijsku snagu kompanije. Od njenog kraha, novi menadžment je nazvao staru upravu kriptovalutne berze ’potpunim neuspehom korporativnih kontrola’.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group