Salvador planira izgradnju Bitkoin Grada

Tokom prošlog juna, Salvador je doneo zakon koji priznaje bitkoin kao legalnu valutu na državnom nivou...

Uprkos tome što je ovo podiglo zabrinutost među brojnim bankarskim organizacijama i protivnicima kriptovaluta, Centralnoamerička država je sada predstavila svoje planove za izgradnju Bitkoin Grada u blizini vulkana, finansiranog inicijalno obveznicama ove kriptovalute. Ova najava došla je od Najiba Bukelea Orteza, predsednika Salvadora, tokom konferencije vezane za Bitkoin prošle subote.

Sudeći prema planovima, budući grad će imati prednosti od geotermalne energije sa kojom će snabdevati svoje potrebe i rudarenje Bitkoina. "Investiranje ovde će moći da vam donese sav novac koji želite", izjavio je predsednik. "Ovo će biti potpuno ekološki grad koji će raditi i funkcionisati uz pomoć energije dobijene od vulkana."

Predsednik Bukele nije zvanično pomenuo kada će radovi na iygradnji ovog grada početi, niti je pružio bilo kakve rokove za njegovo kompletiranje. Međutim, kako on procenjuje, veći deo troškova javne infrastrukture koštaće oko 300.000 Bitkoina. "Stambene i komercijalne površine, servisi, muzeji, objekti zabavnog karaktera, barovi, restorani, aerodrom, luka, železnica, sve će biti razvijeno od Bitkoina", dodao je četrdesetogodišnji predsedik.

Ova zemlja planira da sakupi oko jednu milijardu dolara putem Bitkoin obveznica, u partnerstvu sa Blokstream brendom, predstavnikom za infrastrukturu kriptovaluta. Sredstva koja budu prikupljena biće iskorišćena za kupovinu Bitkoina i izgradnju strukture za energetsko snabdevanje procesa kopanja ove kriptovalute.

Bukele planira da pretvori Salvador u sledeći poreski raj i mesto za legalnu trgovinu kriptovalutama kojima je nemoguće ući u trag, što će biti glavna atrakcija za potencijalne kupce. Bitkoin je legalna valuta od septembra meseca u ovoj zemlji, zajedno sa američkim dolarom, dok se njen predsednik nada da će ovim potezom još više poboljšati salvadorsku ekonomiju.

Uprkos svemu, građani ove zemlje potpuno su podeljeni po pitanju Bitkoina i njegove legalnosti, sa dosta njih koji se boje još većeg porasta kriminalnih aktivnosti, ali ostaje da vidimo kako će se ovi pionirski pokušaji izlaska iz siromaštva, koje je užasavajuće u Salvadoru, završiti.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group