Ovo je najhladnije mesto na planeti

Više slika

Više slika

Ako mislite da je kod nas hladno, slike ovog mesta, odnosno najhladnijeg sela na svetu, promeniće vaše mišljenje…

Sa najnižom temperaturom od -71.2°C koja je zabeležena 1924.godine i prosečnom januarskom temperaturom od -50 °C, ovo selo je permanentno najhladniji lokalitet naše planete. Fotograf sa Novog Zelanda, Amos Čapl, odlučio je da ode do ovog mesta na dvodnevnu avanturu kako bi svojim aparatom zabeležio svakodnevni život stanovnika.

“Nosio sam tanke pantalone kada sam prvi put izašao napolje, na temperaturu od -47 °C. Osećaj je bio kao da hladnoća fizički steže moje noge, dok se moja pljuvačka povremeno ledila i bockala mi usta”, rekao je ovaj fotograf.

On kaže da sama hladnoća nije bila najteža stvar koja ga je ovde dočekala, jer su se fokus i zum njegove kamere povremeno ledili i onemogućili mu da uhvati magiju koja se ovde dešava.

Inače, ime ovog mesta je Ojmjakon, a nalazi se u dalekoistočnom delu Sibira, na levoj obali reke Indigirke. Ovde živi oko petsto stanovnika koji se bave stočarstvom i ribolovom, a samo mesto je oko 30 kilometara udaljeno od prvog većeg grada.

Svoje ime dobilo je po Ojmjakonskoj reci, čiji je naziv došao od reči kheium iz evenskoj jezika, što bi u slobodnom prevodu značilo nesmrznuta voda, mesto gde ribe provode zimu. Ipak, prema drugom izvoru, odnosno rečniku tunguskog jezika, ova reč znači zaleđeno jezero.

Ako niste ljubitelji vetra, onda je ovo mesto idealno za vas. Vetar ovde nikad ne duva, a sunčevi zraci su zaista intenzivni i sjajni. Tokom letnje sezone, temperature u ovom mestu dostižu do 30 stepeni Celzijusa, pa je godišnja amplituda veća od 100 °C.

Prelistajte našu galeriju i pogledajte kako teče život u ovom surovom okruženju. Sigurni smo da će vam ledeni dani koji su zarobili našu zemlju delovati mnogo blaže i prijatnije.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group