Naučnici zaključili da nedostatak želje za seksom može dovesti od preuranjene smrti

Novo istraživanje izvedeno među muškarcima koji žive u Japanu, otkrilo je da nedostatak seksualnog interesovanja može biti povezan sa rizicima koji dovode do rane smrti...

Tačna veza između smrtnosti i libida za sada još uvek nije potpuno jasna. Istraživači spekulišu da je redukovan seksualni nagon jasan znak problema sa zdravljem koji se kriju u organizmu. Istraživanje je uključilo 8.558 muškaraca i 12.411 ženu starosti četrdeset i više godina, koji su jednom godišnje tokom šest godina učestvovali u zdravstvenim pregledima u japanskoj Jamagata prefekturi.

Istraživači sa Jamagata Univerziteta zaključili su nivoe seksualnog interesovanja kod ispitanika, inicijalno bazirane na upitnim testovima, nakon kojih su sprovedena daleko dublja istraživanja godinama kasnije. Od originalnih 20.969 učesnika eksperimenta, 503 je preminulo od kada je on pokrenut.

Istraživači su zaključili da su muškarci koji su prijavili nedostatak seksualnog interesovanja podložniji rizicima za razvijanje kancera i smrtnog ishoda od brojnih drugih uzroka. Veoma je bitno naglasiti da je povezanost između ovih stvari održana čak i nakon uzimanja u obzir faktora kao što su godine, edukacija, materijalni status, pušenje, alkohol, telesna masa, frekventnost smeha, psihološki stres, hipertenzija i dijabetes.

Pošto je ovde reč o čisto posmatračkoj formi istraživanja, ne postoji način da se zaključi šta je izazivač, ukoliko je to bilo šta, a šta posledica. Najinteresantnije je to što naučnici nisu pronašli značajne veze između nižeg libida i smrtnosti kod žena, u poređenju sa muškarcima. Važno je takođe napomenuti i to da su žene najčešće te koje češće od muškaraca prijavljuju nedostatak seksualnog interesovanja. 16% ženskih učesnika u studiji prijavilo je nizak libido, što je u duplo više u poređenju sa procentom muškaraca koji su prijavili nezainteresovanost.

Naučnici sugerišu da je nedostatak seksualnog interesovanja među muškarcima najverovatnije povezan sa nezdravim životnim navikama. Štaviše, ukoliko uzmemo u obzir da je zainteresovanost za seks povezana sa pozitivnim psihološkim faktorima, kako su naučnici zaključili, nedostatak iste može dovesti do brojnih upalnih, neuroendokrinih i imunih odgovora.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group