Doktor otkriva zbog čega je brada dobra po naše zdravlje

Jedan doktor predstavio je pojedine, velike prednosti koje brada donosi muškarcima...

Dr Karan Raž, iskoristio je svoj TikTok nalog kako bi izneo činjenice i izjavio da ponekada, facijalne dlake mogu biti čistije i bezbednije nego kada je lice potpuno golo. Razgovarajući sa svojim pratiocima, doktor Raž, koji takođe poseduje bradu, izjavio je: "Puštanje brade može biti dobro po vas, a nauka stoji iza toga. Brade često mogu biti čistije od samog lica".

"Jedna studija u kojoj su testirani radnici bolnice sa i bez brada, otkrila je da savršeno obrijana lica tri puta češće poseduju MRSA infekcije (meticilin-rezistentni staphylococcus aureus), odnosno jednu vrstu zlatnog stafilokoka, koji je postao otporan na antibiotike bazirane na penicilinu, a kasnije i na sve ostale. Ovo može biti slučaj zbog toga što brijanje kreira mikro abrazije na koži, koje stvaraju savršeno tlo za razmnožavanje i kreiranje kolonija ovih bakterija."

"Brade vam zapravo mogu održavati kožu izuzetno mekom, a ovo se dešava zbog toga što one ne samo da štite ovaj organ ispod sebe od starenja blokirajući njegovu izloženost suncu, već brada takođe deluje i kao zaštita od konstatnog diranja kože vašeg lica. Ovo sprečava da slučajno skinete ulja koje proizvode vaše lojne žlezde, zadužena za održavanje vaše kože podmazanom i vlažnom."

Kako je doktor zaključio: "Brada reguliše rizike od opekotina izazvanih suncem i kancera na delovima kože koje pokriva. Postoje dokazi da facijalne dlake redukuju izloženost UV zračenjima za više od trećine u poređenju sa obrijanim licima, ali uprkos tome što brade mogu smanjiti rizike od nastajanja bolesti kao što je melanom kože, svakako ne bi trebalo da prestanete sa nanošenjem kreme za sunčanje ukoliko sledećeg leta odlučite da se pržite na suncu."

Dodatno, brada će vas zimi zaštiti od hladnog vetra i mraza, tako da svako ko je ima zna koliko mu je drugačiji osećaj i koliko mu je zapravo hladnije tokom ovog godišnjeg doba kada je obrije.

@dr.karanr Beard gang #beard #movember #menshealth #schoolwithdrkaran ♬ original sound - The Boyces

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group