Nissan automobili koji vam čitaju misli

Nissan će biti prva auto kompanija koja će omogućiti da se vozač “mentalno” poveže sa automobilom...

Sve auto kompanije se trude da učine da njihovi automobili budu bezbedniji i sigurniji, pa se tako rađaju mnogobrojni auto sistemi koji su tu da kontrolišu određene procese u automobilu i koji služe da pomognu vozaču pri vožnji. Ipak, koliko god računari postali napredni, nijedan kompjuter ne može zameniti ljudski mozak.

Zbog toga je Nissan odlučio da iskoristi ljudski mozak i da ga maksimalno upotrebi pri vožnji automobila. Ono u čemu su mašine, tj kompjuteri bolji od nas, jeste brzina reagovanja. Kada mi vidimo da se nešto dešava na putu, naš mozak mora da pošalje signal do naših udova koji onda reaguju. Dok ta informacija dođe iz mozga do ruku i nogu,tada može biti prekasno i može doći do sudara.

Upravo je to segment koji Nissan pokušava da poboljša pomoću ovog neverovatnog načina. Nissan je pronašao način da poveče moždane aktivnosti vozača sa samim automobilom, tako da automobil bukvalno čita vozačeve misli. Kada vozač primeti i registruje da se nešto dešava na putu, automboil će moći da reaguje pre vozača i tako da spreči katastrofu. Ovo takođe može drastično da poveća i kvalitet vožnje.

Koliko puta vam se desilo da primetite ležećeg policajca, ali ne stignete da na vreme prikočite. To se više neće dešavati, jer je dovoljno samo da ga ugledate, a vaš automobil će to uraditi za vas. Automobil čita vaše namere i želje i jednostavno ubrzava vaše reagovanje. Vama će se činiti kao da to sve radite sami, ali u realnosti, to će raditi vaš automobil.

Ovo je zaista revolucionarna tehnologija koja će defnitivno smanjiti broj nesreća i nezgoda, pa jedva čekamo da vidimo kako će se primeniti u praksi.

Foto: New Equipment Digest

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group