Veliki problemi za Elona Maska i njegovu kompaniju Tesla

Grupa deoničara kompanije Tesla odlučila je da pokrene tužbu protiv izvršnog direktora brenda i drugih u kompaniji, tvrdeći da su četiri godine zavlačeni lažnim tvrdnjama o efikasnosti naprednih vozačkih asistencija, što je dovelo do gubitaka u milijardama dolara...

Predstojeća građanska parnica pokrenuta je u federalnom sudu San Franciska prošlog ponedeljka i predvodi je jedan od deoničara kompanije, Tomas Lamontaž. Ova tužba se odnosi na navode o autonomnim vozačkim tehnologijama koje već stvaraju velike rizike i incidente, tvrdeći da je Mask zajedno sa svojim zaposlenima davao netačne izjave kako bi prikrio stvarnost.

Investitori ističu istragu američke Nacionalne administracije za bezbednost na autoputevima i izvore vezane za istragu koja se vodi zbog navodnih lažnih Maskovih tvrdnji o njegovom Autopilot sistemu koji vodi Komisija za hartije od vrednosti, preneo je Rojters.

Ono što je najznačajnije, ova tužba povlači paralele i sa poslednjim NHTSA rešenjem za povlačenje više od 362.000 vozila kompanije opremljenih FSD softverima, zbog mogućih bezbednosnih rizika na raskrsnicama. Iako se kompanija Tesla složila sa opozivom, ona je odbacila analizu ovog bezbednosnog tela.

Investitori tvrde da je vrednost njihovih deonica pala nekoliko puta zbog ovih istraga koje unose sumnju u efikasnost Autopilot i Full Self-Driving sistema kompanije Tesla. Nedavno, deonice kompanije pale su za 5,7, što je ekvivalent vrednosti od 38,6 milijardi dolara i ovaj pad stigao je nakon objavljivanja povlačenja astronomskog broja modela.

Bilo kako bilo, Maskove kompanije se već neko vreme bore na više pravnih polja, sa direktorom Tesla i Twitter brendova, između ostalih, koji dobija tužbe sa svih strana. U četiri meseca otkako je preuzeo kormilo velike društvene mreže, Maska tuži šest kompanija iz SAD, navodno zbog toga što ih nova akvizicija nije isplatila, sudeći prema CNBC mreži.

Kada je tek kupio Twitter, Maskovi deoničari su bili prilično uznemireni zbog njegovih višestrukih projekata sa strane, a ovo poslednje parničenje definitivno im neće uneti mir u dušu.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group