Fun - Gaming

Koliko termalne paste treba da se stavi na procesor

Ovo je pitanje o kojem debatuju mnogi računarski zaluđenici...

Moderni računari su prave mašine koje imaju imaju veliku moć. Međutim, to znači da oni istovremeno generišu i veliku količinu topllote. Da bi se ta toplota smanjila, postoje mnogobrojni ventilatori, takozvani kuleri koji izbacuju vreo vazduh van kućišta i unutar njega ubacuju novi. Međutim, kuleri nisu dovoljni da ohlade kompjuterske komponente.

Termalna pasta igra veliku ulogu i ona se nalazi između vašeg procesora i njegovog kulera. Pasta ima ulogu da stvori bolju vezu između ove dve komponente i da spreči da se vazduh između njih zadržava, jer on zadržava i toplotu. Posle određenog vremena, pasta počinje da gubi svoje dejstvo pa nije loše da se ona zameni. Pastu bi trebalo menjati u periodu od 1.5 do 2 godine.

Međutim, problem nastaje kada pasta treba da se stavi na procesor. Neki tvrde da pastu treba staviti u većem sloju, neki govore da pastu treba razmazati malom špatulom, a drugi govore da se pasta stavlja u obliku slova x.

Međuitm, svi profesionalni gejmeri i serviseri računara kažu da je dovoljno da na procesor stavite pastu veličine zrna pirinča. Ovakva kugla paste, biće pritisnuta od strane metala koji se nalazi na kuleru procesora, i na taj način će se ravnomerno rasporediti po procesoru, koji se neće pregrevati i koji će imati savršeno hlađenje.

Pomoću ove metode vaša pasta trajaće duže, a pritom neće izazazvati nepotrebna prelivanja i dovesti do lošeg rada procesora i samog računara.

Pogledajte kako se pravilno nanosi termalna pasta:

  • Ključne reči: 

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group