Nezavisni gejming studio optužuje Kalašnjikov za krađu dizajna

Nezavisni razvojni studio, Ward B, koji trenutno razvija SF pucačinu imena Oceanic, optužio je ruskog proizvođača naoružanja, Kalašnjikova, za krađu njegovog dizajna...

Studio tvrdi da je ruska kompanija kopirala jedno od njegovih oruižija iz igre kako bi kreirala svoju novu pumparicu. Izvršni direktor Ward B studija, Marselino Sauseda, otvoreno je govorio o tome sa IGN ekipom, navodeći da je sve krenulo 2020. godine, kada je Maksim Kuzin, koji je radio kao podizvođač za Kalašnjikov, kontaktirao njegov studio.

Sauseda je povezao ovu ideju pružanja dozvole za pretvaranje jednog od Ward B digitalnih oružija u pravu pušku u realnom životu, kao nešto što bi predstavljalo veliku prekretnicu kako po pitanju njegovog tima, tako i gejming industrije u globalu.

Jedna od puški koja se Kuzinu mnogo svidela jeste EPM28 Mastodon pumparica, dizajnirana posebno za Oceanic naslov, koji se nalazi u razvoju još od 2019. godine. Međutim, kako je direktor izjavio za IGN, njegov studio nikada nije dobio planove za razvijanje puške od strane Kuzina, niti Kalašnjikov Grupacije.

Stoga, razvojni tim je ostao potpuno šokiran nakon što je Kalašnjikov objavio zvanične fotografije svoje nove pumparice MP-155 Ultima prošle godine, oružija koje izgleda neverovatno slično kao Mastadon dizajn. Sudeći prema Sausedi, kompanija je namerno ukrala njihov nacrtni projekat, bez ikakvog kreditiranja originalnog tvorca.

Kuzin, sa druge strane, poseduje potpuno drugačije viđenje ove situacije. Kako je sam izjavio za IGN, Ward B nije platio Mastadon konceptualnom umetniku, pretvarajući pregovore vezane za licenciranje oružija u nemoguću misiju, jer zbog njih nije postojalo jasno uređenje o vlasništvu nad intelektualnom svojinom. Ward B studio, međutim, izričito poriče da je ovo bio slučaj, jer je umetnik na kraju posla dobio isplatu za svoj rad.

Nakon svega ovoga, Kuzin je tvrdio da je on odustao od ideje za saradnju sa Ward B studiom i kontaktirao je drugog dizajnera iz Rusije kako bi kreirao nacrtni projekat za MP-155 Ultima od nule. Sauseda je otkrio da je ovo nemoguće dokazati, a nakon kasnijeg kontaktiranja Kalašnjikov Grupacije, koja je takođe izjavila da nikada nije videla Mastadon dizajn i da je kreirala svoju pušku od nule, direktor je udario u još jedan zid.

Čitava priča vezana za dizajn puške postaje još zamršenija nakon što je direktor studija potvrdio da je Kalašnjikov omogućio prava kompaniji Battlestate Games za dodavanje MP-155 Ultima puške njenom Escape From Tarkov naslovu. Kako je Sauseda izjavio: „Bilo je potpuno demotivišuće i razočaravajuće kada je naš razvojni tim video da određene internacionalne korporacijijski oblikovane firme jednostavno bez pardona kradu sve od nas.“

Battlestate Games brend je dodao kako je oružije u njegovom naslovu dodato juna meseca prošle godine, ali od tada niko od njegovih čelnika nije odgovorio ni na jedan mejl koji je stigao iz War B kancelarija.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group