Kako je izgledao život pokraj legendarnog Pabla

Sin Pabla Eskobara potpuno je otvorio dušu i govorio o odrastanju pokraj najpoznatijeg svetskog narko bosa i njegovog oca, otkrivajući u novom dokumentarcu da je njegovo raskošno detinjstvo bilo ispunjeno haosom i konstantnim opasnostima...

Kolumbijski trgovac kokainom, Pablo Eskobar, osnovao je Medeljin kartel 1976. godine, preuzevši tržište ovog opijata širom sveta, stvarajući usput multimilijardersku imperiju, dok je njegova porodica živela u senci ekstremnog nasilja koje je pratilo čitavu priču.

Huan Pablo Eskobar Henao, potpuno svestan činjenice da je njegov otac u jednom momentu bio najbogatiji čovek na planeti, bio je obasipan poklonima i dizajniranim komadima kao dete. U Escobar by Escobar dokumentarcu, sastavljenom od četiri epizode i kreiranom u produkciji Sky Documentaries studija, moguće je čuti da sin slavnog Pabla nikada nije nosio istu garderobu dva puta i da je posedovao različite satove za svaki dan u nedelji, istovremeno stasavajući pokraj pušaka, isporuka kokaina, prostitucije, torbi punih novca i miliona dolara, praćenih avionima, jahtama i luksuznim automobilima.

U prvom delu dokumentarnog serijala, Huan Pablo se priseća kako je imao flotu motocikala pre nego što je postao tinejdžer. "Kada sam imao četiri godine, otac mi je poklonio prvi motocikl. Sa jedanaest godina, imao sam ih 27, svega 27! Moj otac je bio jedan od najbogatijih ljudi na planeti, a u njegovim zlatnim godinama, ova zemlja je posedovala 200.000 hektara pod biljkom koke. Prosečni prihodi moga oca kretali su se negde između pedeset i sedamdeset miliona dolara na nedeljnom nivou i to samo iz Majamija."

Međutim, još kao dete, Pablov sin je znao da postoji mračni svet koji vreba iza porodičnog bogatstva i da će on na kraju predstavljati breme koje će se sručiti na njegovu glavu. Huan Pablo, koji sada ima četrdeset i četiri godine - iste one u kojima je njegov otac ubijen - objasnio je: "Moj otac je želeo da opustoši Kolumbiju i u tome je uspeo. On je koristio terorizam kao oružije protiv prljave i korumpirane kolumbijske vlasti i društva po svojoj želji. Kada ste rođeni Eskobar, vi jednostavno nemate pravo na mir ili sreću."

Tokom 1991. godine, Pablo Eskobar predao se vlastima, ali se dogovorio sa zvaničnicima da mu bude dozvoljen boravak i održavanje kazne u lično izgrađenom zatvoru nazvanom La Catedral. Nakon što je pobegao iz ovog kompleksa sledeće godine, on je ubedio svoju porodicu da krene sa njim, dok je Huan u to vreme još bio tinejdžer. "Otac nas je zamolio da se sakrijemo sa njim jer nismo bili bezbedni napolju. Odlazili smo na različita mesta za skrivanje sa povezima na očima. Imali smo najmanje šest različitih bezbednih mesta. Ne biste znali gde ste, ali ste bili sa njim."

Međutim, nakon nekoliko meseci, porodica je shvatila da život u izgnantsvu nije bezbedan ni za koga ko je povezan sa kraljem kokaina. Huan Pablo, koji se sada predstavlja kao Sebastian Marokin, nastavio je: "Otac mi je rekao da smo u opasnosti kada smo sa njim. Osam meseci je prošlo pre nego što smo odlučili da zatražimo protekciju kolumbijske vlade, zbog toga što su neprijatelji moga oca blokirali svaku moguću rutu bekstva. Sećam se da smo bili u Casa Azul vili, gde smo se krili sa mojim ocem u to vreme i pre nego što smo krenuli na drugo mesto, on je prišao, zagrlio me je, želeo je nešto reći, ali nije mogao reč izustiti. Ovo je bio prvi put da sam ga video uplakanog."

"Kada je došlo vreme polaska, krenuo sam ka Altos građevini i moj otac nas je pratio automobilom. Kada smo skrenuli kako bismo ušli u zgradu, on je svirnuo nekoliko puta i nastavio svojim putem. Ovo je bio poslednji put da sam video svog oca živog. To je bilo kao poslednje zbogom." Pablo Eskobar je ubijen u razmeni vatre 1993. godine, svega šesnaest meseci nakon što je pobegao iz La Catedral, ostavljajući svom šesnaestogodišnjem sinu veliku odgovornost.

Huan Pablo je objasnio da smrt njegovog oca nije bila samo veoma tužan dan za porodcu, već je predstavljala i momenat koji je promenio tok njegovog života. "Sve cevi Kolumbije bile su usmerene ka meni", izjavio je Huan. Sa vođom ozloglašenog Medeljin kartela mrtvim, Huan Pablo više nije mogao izbeći svoju sudbinu. U arhivskom snimku moguće ga je čuti kako preti da će pobiti šljam koji je kriv za smrt njegovog oca, što su ubrzo postale reči zbog kojih će zažaliti. "Tih pet sekundi pretnji pretvorilo se u četvrt veka izgnanstva", dodao je Pablo mlađi. Eskobarovi su podnosili zahteve za azil u brojnim zemljama širom sveta, ali su odbijani redom, bežeći na kraju iz Kolumbije za Mozambik i zatim u Brazil, pre nego što su se konačno skrasili u Argentini.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group