Arheolozi slučajno otrkrili 250 drevnih grobnica uklesanih u steni

Sa hiljadama godina bogate istorije iza sebe, ispunjene moćnim vladarima, imresivnom tehnologijom i monumentalnom arhitekturom, Egipat predstavlja san svakog svetskog arheologa...

U modernoj eri ove nauke, uzbudljiva otkrića vezano stižu iz godine u godinu i moguće ih je videti širom ove severnoafričke zemlje. Od izgubljenih zlatnih gradova do potopljenih statua, svako otrkiće pomaže stručnjacima - arheolozima, klasičarima i istoričarima - da nauče nešto više o istoriji Egipta i svakodnevnom životu njegovih stanovnika milenijumima unazad. Nedavno je Egipatsko Ministartsvo turizma i antikviteta obelodanilo jedan veoma interesantan slučaj - otkriće nekoliko stotina grobnica u Al Hamidijak nekropoli, u blizini grada Sohaga.

Arheolozi su istraživali jedan lokalitet u Južnom Egiptu, pokraj reke Nila, kada su sasvim slučajno otkrili neočekivan prizor. Zajedno sa strmom planinskom stranom, tim je zapazio brojne ulaze u grobnice prekrivene kamenim zidom. Broj ovih drevnih grobnica se kreće oko 250, međutim, arheolozi očekuju da će pronaći još više u istom području. Ovi otvori u steni datiraju iz 2200. godine pre nove ere, Ptolomejskog perioda i dvadeset osme dinastije Egipta. Ovaj period od preko dve hiljade godina proteže se od Starog Kraljevstva do početka Romanskog Egipta.

Pronađene grobnice manje su od luksuznih mesta za počinak faraona, smeštenih na lokacijama kao što je Dolina Kraljeva. Ove grobnice su verovatno služile za vođe i birokrate obližnjeg grada Akhmima, koji je predstavljao važan centar vlasti. Istoričari veruju da će one dodatno pružiti uvid u srednju klasu egipatskog stanovništva. Među grobnicama pronađeni su fragmenti grnčarije, kosti životinja, činije od alabastera, pa čak i okrugla metalna ogledala.

Sudeći prema Muhamedu Abdelu Badiji, vođi Centralnog Odeljenja za Antikvitete Gornjeg Egipta, ova država poseduje brojna nalazišta antikviteta, ali glavnu tačku moraju predstavljati nepoznati lokaliteti, dok iskopavanja ne smeju biti ograničena na poznate arheološke lokalitete kao što su Sakara ili Luksor. Ovakva iznenadna otrkića predstavljaju deo bogate istorijske slike drevnog Egipta koja nastavlja da se razvija sa svakim novim nalazištem.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group