Fun - Zanimljivosti

Arheolozi u Italiji otkrili drevnu bistu Oktavijana Avgustina

Arheolozi su otkrili mermernu glavu rimskog cara Oktavijana Avgusta u itlijanskom gradu Izernija, smeštenom u istoimenom regionu i pokrajini Molize...

Sudeći prema izveštajima italijanske publikacije Il Giornale del Molise, ovo otrkiće baca novo svetlo na uticaj imperijalnog Rima u regionu.

Predvođen arheologom Frančeskom Đankolom, tim istraživača pronašao je bistu prošle nedelje, objavivši svoje otrkiće putem Arheološkog zavoda regiona Molize. Il Giornale del Molise navodi da je glava Oktavijana Avgusta potpuno u skladu sa daleko važnijim istorijskim otkrićima za grad koji je osvojen od strane Rimljana 295. godine pre nove ere. 90. godine p.n.e., ovaj grad ponovo je pao u ruke Samnita, drevnog naroda Južne Italije, nakon čega je ponovo vraćen pod kontrolu Rimskog carstva.

Bista Oktaviajana Avgusta, koji je vladao Rimskim carstvom od 27. godine p.n.e. do svoje smrti 14. godine n.e., pronađena je tokom iskopavanja gradskih zidova na Via Occidentale lokalitetu. Na fotografijama objavljenim od strane Arheološkog zavoda grada Molize, deluje da je zakopana bista u relativno dobrom stanju, sa nešto vidljivijim oštećenjima na nosu.

Italijanska publikacija prethodno je navela da su delovi Via Occidentale lokaliteta pali tokom iskopavanja. Razgovarajući sa medijima, zvaničnici iz Arheološkog zavoda Molize izjavili su da postoje izveštaji kako je ovim iskopavanjem nepravilno rukovano i da oni sadrže optužbe vezane za nasilno ophođenje.  

"Da, ovo je zaista on, car Oktavijan Avgust, pronađen je danas tokom iskopavanja", dodali su ljudi Arheološkog zavoda grada Molizea na društvenim mrežama. "Zbog toga što je bista pronađena iza zidina grada, očigledno da se tamo nalazi drevni grad i njegova istorija, do kojih ne možemo doći zbog gomile betona."

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group