Astronomi po prvi put otkrili planetu koja orbitira oko tri zvezde

Astronomi su prema svemu sudeći po prvi put u istoriji otkrili planetu koja orbitira oko tri zvezde istovremeno...

GW Ori zvezdani sistem udaljen 1.300 svetlosnih godina od Zemlje u Orion sazvežđu i oko njega se nalazi masivni disk prašine i gasa, koji je potpuno normalna pojava u mladim zvezdanim konstelacijama tokom formiranja planeta. Međutim, ono što nikako nije svakodnevna pojava, jeste da ovaj sistem nema jednu zvezdu, niti je binaran, već poseduje čak tri zvezde oko kojih se stvari odvijaju.

Da misterija bude veća, disk GW Ori sistema podeljen je u dve polovine, slično saturnovim prstenovima samo kada bi se među njima pronašao veliki razmak, sa drugom polovinom nagnutom za oko 38 stepeni ugrubo.

Ovaj razmak u disku mogao bi biti izazvan pojavom jedne ili više planeta u sistemu, sudeći prema Evropskoj Južnoj Opservatoriji, a u ovom slučaju, ovo bi bio slučaj prve ili prvih planeta koje orbitiraju oko tri zvezde odjedanput.

Tim astronoma je razvio model po GW Ori sistemu, koji je doveo do otkrića objavljenog u čuvenoj publikaciji Monthly Notices of the Royal Astronomical Society u kome gasovita planeta veličine Jupitera može predstavljati najlogičnije objašnjenje masivnog razmaka u prstenastom oblaku prašine i gasa. Uprkos tome što nije moguće videti planetu direktno još uvek, deluje da ga ona svojom orbitom seče tačno na ovom mestu.

Druga mogućnost prekidanja prstena jeste gravitaciona tenzija između zvezda zadužena za čišćenje prostora u disku, ali naučnici dodaju da ne postoji dovoljno turbulencija unutar samog diska kako bi se ova teorija opravdala.

Kako je naveo New York Times, ukoliko bi ova planeta imala mogućnost za održavanje života i kada bismo imali priliku da otputujemo do nje, mi ne bismo videli tri zvezde na nebu, već bismo umesto toga videli samo jedan par iz razloga što dve najdalje zvezde kruže toliko blisko jedna drugoj da deluju kao jedna tačka. Međutim, tokom planetarne rotacije bili bismo u mogućnosti da vidimo zvezde kako se podižu i spuštaju u neverovatnim zorama i sumracima, koji nisu ni nalik bilo kojim drugim u univerzumu za koje smo saznali do sada.

Postojanje same planete u ovakvim uslovima i dalje predstavlja pitanje kontraverze, ali opservacije putem ALMA teleskopa i Very Large Telescope u Čileu tokom sledećih nekoliko meseci najverovatnije će doneti konačne odgovore na brojna pitanja vezana za ovu čudnu postavku.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group