Fun - Zanimljivosti

Botičelijeva slika na aukciji

Alesandro di Mariano di Vani Filipepi, poznat kao Sandro Botičeli, bio je italijanski slikar rane renesanse…

Neki od njegovih najpoznatijih radova su Rođenje Venere i Proleće, pri čemu se oba nalaze u galeriji Ufici u Firenci. Sada, 550 godina kasnije, portret Sandra Botičelija jednog bogatog i zglodnog mladog čoveka, poznat kao Mladić sa rondelom, pojavio se na aukciji sa procenjenom vrednošću od 80 miliona dolara.

Ovo je posebna prilika za Sotheby’s aukcijsku kuću, jer se veći deo Botičelijevih radova može videti samo u muzejskim kolekcijama. Portret je prema navodima bio deo kolekcije Lorda Njuboroua početkom tridesetih godina prošlog veka, da bi nešto kasnije bio prodat svom trenutnom vlasniku, po ceni od 30 miliona dolara. Ovaj portret je nekoliko puta bio gost Nacionalne galerije Londona, Muzeja moderne umetnosti u Njujorku, Nacionalne galerije Vašingtona i Štadel muzeja u Frankfurtu.

Prema navodima, na slici o kojoj govorimo možemo videti jednog člana porodice Mediči, a kako saznajemo, umetničko delo će se naći na aukciji u januaru iduće godine.

Lux Life

  • Ključne reči: 

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group