Izraelski ronilac pronašao mač star devetsto godina

Šlomi Kacin je na jednom mestu, nedaleko od izraelskog priobalja, u subotu ujutru, šesnaestog oktobra, pronašao brojne drevne predmeti na morskom dnu...

Snimak nastao njegovom podvodnom kamerom predstavlja drevna kamena sidra, keramičke fragmente i mač dužine 130 centimetara koji viri iz peščanog dna. Za ovaj mač se smatra da je pravi krstaški primerak prekriven školjkama i veruje se da je star oko devetsto godina. Kacin je svoj pronalazak predao Izraelskoj upravi za antikvitete, dobivši zahvalnicu uglednog građanina.  

Sudeći prema Niru Distelfildu, inspektoru Odeljenja za sprečavanje krađa, pri Izraelskoj upravi za antikvitete, ovaj mač je sačuvan u savršenom stanju i kreiran je od čelika, što indicira da mu poreklo datira pre oko devetsto godina.

Kako je inspektor izjavio: "Mač, koji je očuvan u odličnom stanju, predstavlja predivno i retko otkriće i evidentno je bio vlasništvo viteza krstaša. On je pronađen na morskom dnu prekriven vodenim organizmima, ali je kreiran od gvožđa i zbog toga je savršeno očuvan. Veoma je interesantno pronaći ovakav lični predmet, koji vas vodi devetsto godina nazad kroz istoriju, u potpuno drugu eru, eru vitezova, oklopa i mačeva".

Sudeći prema izveštajima, predmeti koje je Kacin pronašao biće izloženi nakon što ih kustosi očiste i dovedu u prvobitno stanje, posebno mač. Eksperti veruju da je on pronađen isključivo zbog toga što se pesak na dnu okeana pomera i tokom ovih pomeranja otkrio je oružije, zajedno sa drugim predmetima. Takođe se spekuliše o tome da li je ova lokacija tokom krstaških ratova služila kao sklonište drevnim moreplovcima.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group