Fun - Zanimljivosti

Kako pojedine zvezde na interesantan način putuju kroz vreme

Zvezde smeštene pokraj masivnih crnih rupa u centru galaksije mogu biti poslate na neverovatna putovanja kroz kosmos...

Ovo je posebno tačno kada se dve ovakve crne rupe sjedine, kako je bivši astronom sa Harvarda, Avi Loeb napisao u Scientific American publikaciji. Bilo da su katapultirane moćnim gravitacionim poljima ili masivnim kosmičkim eksplozijama, ove zvezde mogu biti poslate u kosmičke dubine i na putovanje kroz galaksiju gotovo brzinom svetlosti, a kako neobična tumačenja posebne teorije relativiteta naglašavaju, one u suštini predstavljaju putnike kroz vreme.

Putovanje blizu brzine svetlosti na scenu donosi nestalnu fiziku. Brzine kao što je ova unose u igru nešto što se zove vremenska dilatacija ili fenomen u kome predmet u ubrzanju doživljava manji protok vremena od onog koji stoji u mestu. Upravo iz ovog razloga, u poznatom paradoksu blizanaca i njegovom eksperimentu, blizanac koji se kreće velikim brzinama na svom putovanju, vraća se na planetu Zemlju mlađi od svog brata.

Vremenska dilatacija i njen rođak svemriska kontrakcija, u kojoj se percipirana udaljenost puta menja, tehnički se mogu dogoditi pri bilo kojim brzinama, čak i onda kada jednostavno hodamo ulicom. Međutim, njihovi efekti su potpuno suptilni sve dok se na snagu ne stupi brzina svetlosti, nakon čega ove fizičke pojave postaju sve samo ne nebitne.

Naravno, ovo ništa ne bi značilo Aviju Loebu ukoliko ne bi govorio o svemu što ovakve pojave mogu predstavljati za teorijske vanzemaljske životne forme. U ovom slučaju, on smatra da ove ispaljene zvezde mogu predstavljati izvanrednu turističku destinaciju, kako za vanzemaljce koji žele da putuju približno brzini svetlosti ili ostale koji jednostavno žele da posmatraju predstavu.

"Sve u svemu, ovi galaktički katapulti nude lansirne lokacije za najbrže nastanjive platforme koje priroda daje besplatno", napisao je Loeb. "Uopšte ne bi predstavljalo iznenađenje ukoliko bi tehnološki napredne civilizacije izabrale da migriraju ka galaktičkim centrima zbog istih razloga kao što gledaoci odlaze na Cape Canaveral u Floridu tokom lansiranja rakete."

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group