Kao Saturn samo malo drugačije: Zemlja će uskoro dobiti prsten od svemirskog otpada

Čovečanstvo pored brojnih drugih problema ima velike poteškoće i sa svemirskim otpadom, dok situacija postaje sve gora iz dana u dan, zbog toga što sve više kompanija i vlada lansira satelite, svemirske letelice i sonde, pa čak i turiste u svemir...

Iako dosta toga što pošaljemo u orbitu završi usisano nazad na Zemlju i većim delom izgori u njenoj atmosferi, dosta toga ostaje, sve dok mi ne shvatimo kako se možemo izboriti sa tim. Međutim, stvari će postati toliko loše da, kako tvrdi profesor Džejk Abot, sa Univerziteta u Juti, naša planeta uskoro može poprimiti izgled Saturna. "Zemlja je na putu da dobije svoje prstenove", izjavio je profesor. "Samo što će njeni biti kreirani od smeća."

Sudeći prema Evropskoj svemirskoj agenciji, procenjeno je da se u zemljinoj orbiti nalazi oko 170 miliona komada svemirskog otpada, većih od jednog milimetra. Oko 670.000 njih veće je od jednog centimetara, dok kompanije kao što je SpaceX, koje lansiraju svoje masivne konstelacije satelita širokopojasnog zračenja, čine da naša planeta danas bude zauzetija nego ikada. Ovo takođe znači da su šanse za sudaranje i udaranje u porastu, tako da se sve što se nalazi iznad nas, nalazi u ozbiljnoj opasnosti koja vreba od svemirskog otpada.

Trenutno, naučnici pokušavaju da nađu rešenje za ovaj veliki problem, dok profesor Abot veruje da je jedan od načina za prikupljanje svemirskog otpada upotreba magneta. Pojedinačni komadi svemirskih krhotina mogli bi biti kontrolisani i usporeni, na način koji je profesor objasnio u svom radu objavljenom u magazinu Nature. "Mi bismo u suštini kreirali prvu traktorsku gredu na svetu, odnosno traktorski snop koji ima mogućnost privlačenja udaljenih predmeta, što je sada samo inžinjersko pitanje. Potrebno ga je izgraditi i lansirati", zaključio je profesor.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group