Kinesko veštačko sunce gorelo temperaturom pet puta većom od naše zvezde

U poslednjem eksperimentu, kinesko „veštačko sunce“ radilo je gotovo dvadeset minuta pri neverovatnih sedamdeset miliona stepeni Celzijusa, što je pet puta toplije od naše prirodne zvezde...

Kineski naučnici se nadaju da će imitiranjem događaja koji se zbivaju unutar Sunca, ovaj sistem biti u mogućnosti da obezbedi snagu nuklearne fuzije, približavajući civilizaciju na korak bliže obezbeđivanju neograničenih izvora čiste energije.

Naučnici su bili veoma zauzeti testiranjima u Experiential Advanced Superconducting Tokamak (EAST) reaktoru, kako bi učinili svoj pomoćni sistem za zagrevanje mnogo vrelijim i izdržljivijim, sudeći prema lokalnim izvorima.

Ova jedinica poznata je kao „veštačko sunce“ i zadužena je da simulira nuklearnju fuziju koja pokreće naše Sunce i koristi vodonik i deuterijum gasove kao svoje glavno gorivo. EAST reaktor dizajniran je od strane Kine i koristi se od strane naučnika sa svih strana sveta u istraživanju fuzijskih reakcija od 2006. godine. Međutim, projekat je tek sada stigao do značajne prekretnice.  

Sudeći prema kineskim medijskim izvorima, istraživači su uspeli da održe „veštačko sunce“ pri temperaturi od sedamdeset miliona stepeni 1.056 sekundi, odnosno 17 minuta i 36 sekundi. Radi poređenja, važno je napomenuti da centar prirodnog Sunca dostiže temperaturu od oko 15 miliona stepeni.

„Poslednji uspeh polaže čvrste naučne i eksperimentalne temelje u razvoju i korišćenju nuklearnih fuzionih reaktora“, rekao je Gong Hianzu, naučnik na Kineskoj Akademiji Nauka i njenom Institutu za fiziku plazme, u zvaničnoj izjavi.

Poslednji eksperiment u EAST reaktoru, koji se nalazi u Hefei Institutu za Fiziku u Anhui, nadgledan je od strane Gonga. Više od 10.000 kineskih i internacionalnih naučnika koji su sarađivali na ovom projektu uspelo je da konačno oživi „veštačko sunce“.

EAST reaktor koristi neverovatnu toplotu kako bi kuvao izotope vodonika i pretvarao ih u plazmu, izazivajući fuziju i oslobađanje energije. Ovaj projekat već je koštao Kinu oko 701 milion dolara, dok su poslednje probe startovale prošlog decembra i trajaće sve do juna meseca ove godine.

„Eksperiment je ponovo predstavljao pretendenta za obaranje drugog rekorda, ovoga puta vremenskog“, izjavio je direktor Instituta za fiziku plazme, Song Juntao. „Sveobuhvatno smo validirali tehnologiju, vodeći je glavnim korakom od običnog istraživanja do inžinjerskih aplikacija“.

U maju mesecu, EAST reaktor je postavio prvi rekord od 101 sekunde tokom kojih je plazma, odnosno vreli gas, goreo temperaturom od 120 miliona stepeni. Song Juntao, tada zamenik Hefei Instituta za fizičke nauke i Instituta za fiziku plazme, izjavio je kako želi da generiše električnu energiju iz ovakvog sistema od 2040. godine.

„Za pet godina startovaćemo sa izgradnjom našeg fuzionog rekatora, koji će zahtevati drugih deset godina za konstruisanje. Nakon što izgradnja ovog postrojenja bude gotova, krenućemo sa konstrukcijom energetskih generatora i početi sa prikupljanjem snage oko 2040. godine“, izjavio je Juntao prošlog maja.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group