Kinezi grade grad u kojem neće biti automobila

Kina je zemlja koja nam može ponuditi mnogo toga – od prirodnih lepota, do čuda nastalih rukama čoveka i neverovatne tehnologije koja menja život svakog od nas...

Samim tim, kada se jedna od najvrednijih kompanija sveta, koja je ujedno jedan od najvećih tvoraca video igara, društvene mreže i najveća investiciona kompanija sveta odluči da kreira plan za „grad budućnosti“, čitav svet zastane na trenutak kako bi čuo njihovu najnoviju ideju. Radi se naravno o kompaniji Tencent, koja je kreirala futuristički plan za novi distrikt u Šenženu, koji će po svojim dimenzijama biti ekvivalent Monaku. Njihov novi distrikt će se nazivati „Net City“, zbog očiglednih razloga, dok će svojim stanovnicima ponuditi urbani razvoj na 2.2 miliona kvadratnih metara. Dizaniran od strane NBBJ, urbani prostor će biti jedna od prvih međusobno povezanih oblasti, sa poslovnim građevinama rezidencijalnim prostorima, zabavnim prostorima, parkovima i pogledom na vodu.

Ipak, ono što moramo naglasiti jednu činjenicu: dizajneri ovog urbanog grada dali su pravo prvenstva pešacima, zelenim površinama i autonomnim vozilima. Održivost je bila primarna ideja za dizajn, i ujedno je ona razlog zbog kog su sve građevine otvorene, sa izobiljem javnih prostora i pogodnosti, kao i vezama sa mrežom prevoza, biciklističkim stazama i trajektima.

Dizajneri su dali sve od sebe kako bi ovaj grad oslobodili automobila koliko god da je to iblo moguće. Sa planovima vezanim za izgradnju ne samo rezidencija i kancelarija, već i butika, škola i drugih javnih ustanova, verujemo da bi život u ovom gradu bio nešto najbliže savršenstvu. U gradu će biti dovoljno mesta za život 80.000 ljudi, dok se očekuje da će veliki broj turista redovno posećivati sve što im se ovde nudi.

Pored činjenice da će automobilski saobraćaj biti sveden na minimum, u ovom gradu će se sakupljati kišnica, dok su arhitekte obećale ugradnju fotovoltaičnih panela gde god da je to moguće.

Lux Life

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group