Fun - Zanimljivosti

Kran udaren brodom od 86.000 tona izazvao strahovitu štetu tajvanskoj luci

Veliki teretni brod udario je kran u tajvanskoj luci, poslavši ga direktno na tlo, nakon čega su brodska i dokerska dizalica završile zajedno u gomili gvođa na transportnim kontejnerima...

Prema lokalnim medijima, pedeset osam godina star dokovski radnik poslat je u bolnicu zbog posekotine na desnoj ruci, ali je bio potpuno svestan i prosleđen na dalja ispitivanja. 86.000 tona teško plovilo, koje pripada kompaniji Orient Overseas, honkonškoj transportnoj organizaciji, pristupilo je postavljanju za ukotvljavanje u Kaohsiung luci, kada je sticajem nesrećnih okolnosti udarilo u kran.

Mesto nesreće zatvoreno je potpuno sudeći prema upravi Tajvanske Internacionalne Luke. Prvi kran je polako krenuo da pada u stranu, nakon čega je uspeo da udari u drugi, koji se nalazio preko puta, nastavljajući zajedno ka zemlji i rušeći se na teretni prostor velikog broda. Radnici su brzo pobegli sa mesta sudara, što je moguće videti na snimcima koji kurže društvenim mrežama. Veruje se da su dva operatora ostala zarobljena u svojim kranovima tokom čitavog incidenta.

Ova dva čoveka spašena su trećim kranom koji je njihove kontrolne jedinice izvukao iz čitave olupine. Lokalni mediji naveli su da su posmtrači izjavili kako su ovi muškarci bili vidno traumatizovani, ali nisu delovali kao da imaju ozbiljne povrede. Za sada ostaje nejansno kako je brod pre svega uspeo da udari u kran i skrene sa svog kursa. Prošlog decembra, jedan teretnjak izgubio je više od 1.800 kontejnera nakon što ga je uhvatilo neverovatno loše vreme na pučini.

Ocean Network Express - Apus teretni brod ispustio je čak 1.816 kontejnera u dubine mora pre nego što se pojavio u Kobe luci, smeštenoj u japanskoj Kensai regiji. Sudeći prema lokalnim izvorima, ovaj brod je plovio pod japanaskom zastavom, a izgubio je dragoceni tovar u burnim vodama nakon što je bio zatečen neverovatno teškim vremenskim prilikama u Pacifičkom okeanu. Šokantne fotografije tada su predstavile neverovatnu nesreću zbog koje je brod ostao u gotovo totalno rashodovanom stanju, sa kontejnerima nagnutim preko njegovi stranica i rasturenim po čitavoj palubi.

Od ukupnog broja izgubljenih kontejnera u tom slučaju, njih šezdeset i četiri su nosili ono što se smatra opasnim teretom. U ovu grupu spadaju kontejneri puni vatrometa, baterija ili tečnog etanola, koji ni danas nisu locirani.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group