Manekenka umalo ostala nepokretna zbog elektronskih cigareta

Dvadesetogodišnji model tvrdi da je njena zavisnost od elektronskih cigareta izazvala slabost mišića i veliku borbu sa stajanjem i hodanjem, upozoravajući tinejdžere na opasnosti ovakvih uređaja...

Vanesa von Švarc startovala je sa vajpovanjem u petnaestoj godini i ubrzo je postala zavisna od svoje e-cigarete. „Uživala sam fizički u naletu zadovoljstva koje mi je vajpovanje pružalo. Svaki put kada bih povukla dim, osećala sam se kao da sam udahnula duboko, što je zapravo zadovoljavalo moje telo i opuštalo me“, navela je Švarcova.

Međutim, nus pojave su se ubrzo pojavile, sa Von Švarcovom koja je izjavila kako je počela da oseća neuroze i neobjašnjive nervne iritacije ukoliko bi duže vreme ostala bez svoje cigare. Nedugo potom, Švarcova je počela da oseća slabost i razvila je mišićne bolove, migrene i konstantne mučnine, koje su se pogoršavale kako je vreme bez vajpa prolazilo.

„Vratila bih se kući sa posla u potpunoj agoniji, plačući zbog neopisivog bola u mojim nogama. Moj gornji deo tela takođe je postajao sve slabiji, dok su moje noge slabile i oticale, kao i moje ruke i prsti“, podsećala se Švarcova. „Počelo je da me boli čak i kada vezujem kosu ili držim flašu vode koja je preteška za moje ruke.“

Von Švarcova je prvi put osetila nus pojave svega nekoliko meseci nakon što je počela sa vajpovanjem, ali je 2019. godine prvi put zaglavila u bolnici nakon što se onesvestila, pocepavši glavu prilikom pada, što je bilo dovoljno da utvrdi kako njena zavisnost zapravo počinje da joj stvara ozbiljne zdravstvene probleme.

Dok je prvi put bila u bolnici, doktori su joj rekli da je najverovatnije unela toksičnu supstancu, međutim, ona im inicijalno nije rekla da poseduje gadnu naviku, priznajući svoj nivo zavisnosti od elektronskih cigara tek kada su doktori primetili da je njen nivo keratin kinaze u konstantnom porastu uprkos tretmanu – zbog toga što je ona nastavila da vajpuje i u bolničkom krevetu.

„Smatrala sam da bi navođenje vajpovanja doktorima moglo da me oslobodi bilo kakve paranoje koje sam imala vezano za njega. Međutim, kada su saznali o mojoj ekstenzivnoj upotrebi elektronskih cigareta, oni su mi odmah savetovali da prestanem, ističući da postoji dovoljno istraživanja koja su dokazala uticaj ovog poroka na ljudsko telo.“

Naravno, uprkos upozorenjima doktora, Von Švarcova je nastavila da vajpuje i sledeće godine. Njeni simptomi su postajali sve gori, ostavljajući je tokom dana sa zastrašujućim napadima panike i osećajem kao da će se sručiti na pod mrtva.

Uz pomoć lekara, Švarcova je konačno uspela da se izbori sa svojom zavisnošću od e-cigara, ali tvrdi da je nastavila da boluje od dermatomiozitisa, stanja koje izaziva bolove u mišićima i slabost tela, za koju ona veruje da je ubrzana i pogoršana njenim ekstremnim vajp navikama.

Kada je nedavno govorila o svojim iskustvima, pokušavajući da raskrinka najčešće zablude, kao što je tvrdnja da je zavisnost od e-cigara relativno bezazlena, Švarcova je izjavila da se nada da ničije telo ne preuzme bilo kakva zavisnost, jer su efekti koji mogu ostati neretko nepovratni.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group