Fun - Zanimljivosti

Microsoft najavljuje novi Office 2021

Kompanija Microsoft najavila je dve nove verzije Office programa prošle nedelje, korisnički Office 2021 i Office LTSC verziju za komercijalnu upotrebu...

Office 2021 verzija biće dosutpna kasnije ove godine za Windows i macOS platforme, a slično kao što je bio slučaj sa Office 2019 izdanjem, novi programi dizajnirani su za sve ljude koji ne žele da se loguju putem Microsoft 365 varijanti podržanih klaudom.

Microsoft za sada nije do detalja objasnio sve karakteristike i promene svog Office 2021 paketa, ali je poznato da će Office LTSC (Long-Term Servicing Channel) izdanje uključiti detalje kao što je podrška za dark mod, poboljšanu pristupačnost i karakteristike kao što su Dynamic Arrays i XLOOKUP u Exel aplikaciji, dok će i Office 2021 uključiti slične detalje.

Za sada je jasno da ne možemo očekivati velike UI promene, takođe. Tamni mod je generalno očigledna vizuelna promena, ali će se Microsoft i dalje pre svega, zadržati fokus na svojim standradnim interfejsima i klaud mogućnostim  Microsoft 365 verzija Office paketa.

Office LTSC predstavlja jasnu spoznaju kompanije Microsoft da nisu svi poslovni korisnici spremni da se prebace na klaud. “Sve se svodi na izlaženje u susret korisnicima gde god da se nalaze”, objasnio je Džared Spataro, direktor Microsoft 365 projekta. “U poslednjih deset meseci dogodio se masovan prelazak naših klijenata na klaud. Istovremeno, naš brend poseduje određene korisnike koji rade u specifičnim uslovima u kojima klaud ne deluje kao najbolja opcija.”

Ovi specifični uslovi odnose se na regulisane industrijske grane, gde procesi i aplikacije ne mogu biti menjane na mesečnom nivou, ili proizvodne pogone koji se oslanjaju na Office i jednostvano žele nova izdanja u zakazanim rokovima. Microsoft se posvetio još jednoj dugoročnoj verziji svog Office paketa namenjenog budućnosti, ali će on doneti promenu cene i način na koji će sve ove nove verzije biti podržavane.

Komercijalni Office LTSC za sada će imati samo petogodišnju podršku, umesto sedmogodišnje koju Microsoft uglavnom omogućuje za svoje pakete. Cene Office Professional Plus, Office Standard i pojedinačnih aplikacija porasle su za deset procenata, u komercijalnom segmentu, dok su cene Office 2021 korisničkih i nekih manjih biznis paketa ostale iste.

Vremenski opseg podrške Office LTSC paketa sada je daleko bliži sistemu podrške Windows softvera, što je gotovo uskladilo rasporede izbacivanja novih Office i Winfows izdanja. Obe nove verzije Office LTSC i Windows 10 LTSC biće predstavjene druge polovine 2021. godine. “Nova izdanja će biti usklađena u rokovima, iako i dalje ne znamo sve detalje vezane za Winfows softver”, dodao je Spataro. “Ideja je da ih približimo koliko god je moguće tako da ih preduzeća mogu rasporediti i upravljati njima u sličnim vremenskim intervalima, skraćujući procese vezane za instalaciju i ažuriranja.”

Microsoft planira da pretpremijerno predstavi novi Office LTSC paket sledećeg aprila, sa punim izdanjem spremnim za plasiranje kasnije ove godine. Korisnička Office 2021 varijanta neće biti omogućena u pretpremijernom obliku, ali će obe verzije programa biti dostupne sa OneNote aplikacijom i uklljučenom podrškom za 32 i 64 bitne verzije operativnih sistema.

N.Đ.

Izvor: TheVerge

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group