Nakon tri godine unutrašnjost Marsa je potpuno mapirana i poznata nauci

Nasa je zabeležila još jedno veliko otrkiće zahvaljujući svom InSight lenderu, koji je stigao na Mars 2018. godine, sa misijom posmatranja i proučavanja unutrašnjih segmenata crvene planete...

Kako se ispostavilo, ovaj projekat se potpuno isplatio, jer je ova svemirska agencija objavila nove detalje vezane za unutrašnjost i funkcionalnost jezgra našeg prvog komšije.

NASA je u mogućnosti da mapira enterier Marsa, ističući glavne razlike i sličnosti između ove planete i našeg plavog sveta. Mapa koja je predstavljena zaista je revolucionarni projekat koji po prvi put prikazuje enterijer druge planete.

U poređenju sa Zemljom, Mars poseduje daleko deblju koru, tanji sloj omotača i veće, ali dosta ređe i tečnije jezgro nego što su naučnici očekivali. Pronalasci sugerišu da je Mars najverovatnije formiran milionima godina pre Zemlje, verovatno čak i pre nego što je naša zavezda potpuno sazrela.

Dodatni podaci pronađeni na Marsu, koji je seizmički aktivan, nisu zabeležili bilo kakve potrese veće od četvrtog stepena Rihterove skale. Marsovo jezgro poseduje obim od oko 3.661 kilometara, što je mnogo više od onoga što su naučnici ranije proračunavali. Ovi podaci dodatno impliciraju da unutrašnjost crvene planete poseduje elemente kiseonika, sumpora i ugljenika.

Štaviše, marosva kora poseduje drugačiji sastav od zemljine, što takođe sugeriše da su obe planete sastavljene od potpuno drugačijih materijala prilikom nastajanja. Ovo otrkiće može objasniti naučnicima zbog čega ne mogu da uoče tektonske ploče na Marsu.

Posledja skeniranja i detalji koje je NASA objavila, pružaju novi uvid koji neće samo pomoći razumevanju sastava unutrašnjosti i načina nastajanja ove planete, već i brojnih drugih koje možemo proučavati na našem nebu. Ostale informacije vezane za Mars prikupljene tokom ove misije biće predstavljene detaljnije narednih meseci.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group