Fun - Zanimljivosti

Naučnici kreirali genetski modifikovanu bakteriju koja jede plastiku

Kako bi smanjili zagađenje mora i okeana, naučnici su se okrenuli genetskim mutacijama...

U okeanima se trenutno nalazi ogromna količina plastike koja drastično ugrožava život svih morskih stvorenja. Klasične metode čišćenja i recikliranja jednostavno ne rade dobar posao jer se plastika sve više gomila, što dovodi u pitanje čitav opstanak naše palnete.

Zato su naučnici iz Amerike kreirali posebnu bakteriju, koji je programirana da se hrani samo PET ambalažom.

„Ova bakterija jede samo PET plastiku, što znači da je bezobpasna za sve životinje, kao i za druge plastične stvari koje čine brodove i druge stvari koje se mođda nalaze na morskoj površini. Bakterija čisti 6 puta brže površinu morske vode od bilo kave druge metode, pa se nadamo da će ovo doneti revoluciju i da će nam pomoći da očistimo naše vode“, rekli su kreatori enzima.

Bakterija je još uvek u fazi ispitivanja, ali se planira da se kontrolisano pušta u najzagađenije delove sveta kako bi se videli koliko će brzo čistiti vodu od plastike. Ako se dobro pokaže, onda je moguće da ćemo u svim vodama imati ovu bakteriju, koja će biti naš zaštitnik.

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group