Naučnici strahuju da će čovečanstvo nestati do 2050. godine

Neverovatne klimatske promene koje se dešavaju na čitavoj planeti ozbiljno su zabrinule naučnike...

Nacionalni centar za klimatska istraživanja u Melburnu je nakon novih istraživanja doneo zaključak da se klimatske promene na našoj planeti dešavaju velikom brzonom i da se temperatura u zadnjih 30 godina naglo povećala i tako dovela do ozbiljnih temperaturnih promena.

Naučnici pretpostavljaju da će se zemlja zagrejati za dodatna 2 stepena cezijusa u narednih 30 godina. Možda ovo ne zvuči kao velika opasnost, ali naučnici kažu da će tih 2 stepena biti dovoljni da unište čitavo čovečanstvo na planeti. Takva promena dovela bi do ubrzanog topljenja leda na polovima,dratičnog povećanja mora i nestajanja obala koje danas poznajemo. Takođe, klima bi bila potpuno drugačlija i imali bismo mnogo jače oluje sa silovitijm vetrovima i olujama.

Čitav klimatski balans planete će se narušiti ako se momentalno ne prestane sa zagađivanjem planete ugljen dioksidom. To znači da pod hitno moramo preći na čiste izvore energije i da moramo da zanemarimo fosilna goriva koja najviše zagađuju planetu. Ugljen dioksid je u zadnjih 50 godina neverovatno porastao i stvara jak efekat staklene bašte koji dodatno zagreva našu planetu.

Naučnici tvrde da za 30 godina čovečanstvo jednostavno neće moći da opstane ako se ovako nastavi, jer će uslovi na zemlji biti previše surovi za čoveka. Život na zemlji bi opstao u vidu biljaka i jakih životinja koje mogu da podnesu takve klimatske promene, ali ogroman broj životinjskih vrsta bi takođe nestao sa čovekom.

Dakle, ostaje nam da vidimo šta će društvo uraditi i da li ćemo na kraju sami sebi presuditi i završiti period vladanja na ovoj planeti?

Pogledajte kako se temperatura na zemlji menjala u periodu od 1880.  do 2017. godine:

 

Foto:9gag

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group