Novi dokazi da je Mars nekada bio sasvim drugačija planeta

NASA Perseverance Rover nalazi se na Marsu već deset meseci, ali su njegovi naučni rezultati potpuno revolucionarni...

Među najvažnijim otkrićima koje je ovaj rover predstavio jeste pronalazak organskih molekula u Jezero krateru našeg prvog komšije. Potraga za organskim jedinjenjima nije ništa novo i ona se na Marsu odvija već dugi niz godina, tako da sama činjenica nije preterano revolucionarna, međutim, činjenica da su ona pronađena na dve različite i veoma udaljene lokacije dokazuje da su nešto češća na ovoj planeti nego što se to ranije smatralo.

Otkriće organskih jedinjenja omogućeno je zavaljujući SHERLOC (Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals) instrumentu. SHERLOC sistem pronašao je organska jedinjenja unutar kamenja i njihove prašnjave površine, što je samo dodatna potvrda da ovakvi molekuli predstavljaju čestu pojavu.

„Curiosity je otkrio orgnaska jedinjenja na sletnom mestu unutar Gale kratera“, dodao je Luter Bigl, direktor SHERLOC programa NASA Laboratorije za mlazni pogon, u zvaničnoj izjavi. „Ono što je SHERLOC dodao čitavoj priči jeste mogućnost mapiranja prostorne distribucije organskih jedinjenja unutar kamenja i odnos ovih molekula prema mineralima koji se nalaze na istim mestima. Sve ovo pomaže razumevanju okruženja u kojima se formiraju organska jedinjenja, ali je sada potrebno uraditi dodatne analize kako bi se utvrdio metod proizvodnje identifikovane organske materije.“

Organska materija na Zemlji uglavnom predstavlja proizvod procesa živih organizama. Međutim, obilje ovih hemijskih reakcija ne zaheva život radi proizvodnje organskih molekula. Stoga, ovo ne predstavlja dokaz postojanja života, ili možda ipak može značiti, na Marsu. Kako bi na najbolji način odgovorio na ovo pitanje, Preserverance rover je skupio primerke koji će biti lansirani nazad na Zemlju.

„Ovo predstavlja misteriju koja možda neće biti rešena sve dok se primerci ne vrate na našu planetu, ali pronalaženje organskih materija na Marsu svakako je veoma uzbudljivo. Kada se primerci vrate na Zemlju, oni će biti glavi izvor naučnih istraživanja i otkrića dugi niz godina“, objasnio je Bigl.

Vredni rover takođe je mapirao i čitavu površinu ispod kratera zahvaljujući svom radaru koji probija duboko u tlo. Štaviše, radarski talasi su probijali tlo pod istim uglom koji se vidi sa površine, što je uz sve ostalo pružilo još više uvida u uporednu starost stena oko samog rovera. Finalni uzbudljivi rezultat ove prezentacije koncentriše se na prirodu temeljnih stena. Kamenje od posebnog značaja za istraživanje sastavljeno je od neobično velikih kristala olivina, obuhvaćenih kristalima peroksena.

„Dobar student geologije može vam reći da ovakve formacije ukazuju na to da je kamenje kompletirano kada su kristali rasli i taložili se u magmi koja se sporo hladila, na primer, debelom sloju tečne lave, jezeru lave ili komorama magme. Od nastajanja ovaj kamen menjan je pod uticajem vode nekoliko puta, što ga čini pravom riznicom koja budućim naučnicima omogućuje datiranje događaja u Jezero krateru, ali i bolje razumevanje perioda u kome je voda bila nešto češća na površini Marsa, otkrivajući nam ujedno istoriju planete. Vraćanje uzoraka sa površine predstavljaće izvanredan materijal koji će nam otkriti mnogo toga.“

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group