Obuka za specijalne jedinice - Kobre (VIDEO)

Bataljon Vojne policije za specijalne namene pod nazovom „Kobre“, predstavlja vrhunac spremnosti za akciju bilo kakve vrste...

Ova elitna vojna jedinica ima iza sebe dug vek postojanja i veoma dugu listu uspešno obavljenih zadatka. Njihova glavna odlika jeste profesionalnost pri izvršenju zadataka i poštovanje vojničke časti.

Pre više od 40 godina, dakle početkom sedamdesetih godina 20. veka, svetom se pronela strepnja od napada i pretnji kako od strane pojedinaca, tako i organizovanih grupa, što je dovelo do potrebe za jačanjem bezbednosnih mera u većini zemalja toga doba. Tada se javlja ideja o organizaciji nacionalnih bezbednosnih faktora, koji će moći efikasno da deluju na složene vrste pretnji i očuvaju mir u zemlji na zadovoljavajućem nivou.

Šta se sve zahteva od kandidata koji žele da postanu Kobre?

Spisak je poprilično dug. Isti moraju biti spremni na najteži vid fizičkog i mentalnog napora. Desetine, pa i stotine kilometara, moraju biti u mogućnosti da prepešače u nepoznatom pravcu, na poprilično neprohodnom terenu, sa teretom do 40 kg na leđima. Sneg, kiša, led i neumoljivo sunce, ne treba da vam predstavlja nikakav problem.

Morate biti voljni da zagazite u vodu hladnu kao led, i da pri tom trpite grčeve, upale mišića, ogrebotine, posekotine, kao i da pri tom svoje oružje ne ispuštate iz ruku. Vaša ruka pri tom ne sme da zadrhti ni trena, niti da okleva kada je potrebno povući oroz. Foskisranost, istrajnost, motivisanost, hladnikrvnost i hrabrost, odlike su momaka koji sebe nazivaju Kobrama.

Možda nisu toliko upečatljivi u masi, ali oni uvek stoje na par koraka dalje od predsednika, ministra odbrane i načelnika Generalštaba, spremni da reaguju i na najmanji znak opasnosti. Sićušni znak na reveru jedini je pokazatelj prirode njihovog posla, a smrtna ozbiljnost ukazuje na to da se sa istima ne treba šaliti.

Biti jedan od pripadnika ove elitne jedinice smatra je velikom čašću i privilegijom koja nije namenjena svima. Prevazići sopstvena ograničenja, cilj je kom teže Kobre. To što je neko običan vojnik, ne znači da je dovoljno sposoban da bude Kobra. Iako se svake godine raspisuje konkurs za prijem u ovu elitnu jedinicu, jako mali broj sposobnih i dovoljno upornih ostvari ovaj cilj.

Pre nego što se započne sa obukom, kandidati moraju proći lekarski pregled koji je krajnje rigorozan. Isti moraju biti fizički zdravi u potpunosti, kao i mentalno sposobni da shvate težinu zadataka koji su pred njima. Čak ni najmanji defekti se ne tolerišu, jer se smatra da bilo kakvo ograničenje, može da naškodi krajnjem cilju. Nakon provere fizičke spremnosti testira se volja kandidata, jer samo pojedinci sa snažnom voljom i odlučnošću mogu da postanu Kobre. Oni koji imaju i najminimalniju sumnju u sebe, će vrlo ubrzo biti eliminisani. Posle lekarskog pregleda sledi provera fzičke sposobnosti. Dobijeni rezultati se pokazuju instruktoru koji je zadužen za obuku koji dalje procenjuje da li je kandidat odgovarajući ili ne.

Plan obuke je vrlo striktan i realizuje se po principu usvajanja znanja i veština, koje će kasnije biti korišćene na terenu. Isti imaju za cilj proveru spremnosti kandidata da se suoči sa naporom koji mu predstoji. U najvećem broju slučajeva se dešava da kandidati sami odustanu još za vreme obuke, kada shvate da je to ipak previše za njih. Tek nakon 21. dana, donosi se konačna odluka o tome ko od preostalih kandidata zadovoljava uslove i biva primljen u Kobre.

Tokom prve nedelje obuke kandidati su na Vojnoj akademiji na Banjici gde vežbaju i usavršavaju vojnopolicijske tekatike i gađanje iz različitih vrsta oružja. Pred njima su takođe dva marša, jedan kraći (zapravo uvod) i jedan duži, koji predstavljaju veliku prekretnicu za iste. Nakon toga ih čekaju dve iscrpne nedelje na poligonu „Peskovi“. Svakodnevno se kandidati minmum dva sata podvrgavaju vežbama i elementima borbe. Takođe cupanje iz vatrenog oružja je rutina. Među najnapornijim uslovima koji se pred buduće Kobre postavljaju jesu marševi, koji kako se čini idu u nedogled. Najveći broj istih odustane upravo tokom ovih marševa.

Marševi su „gadni“ prvenstveno jer kandidat ne očekuje da će na pola puta do cilja, kada je već na izmaku snage, dobiti još dodatni teret i još 10 km dužu stazu. Ovi testovi su zapravo više testovi njihove prihičke spremnosti, nego fizičke snage. Takođe kandidatima je uskraćena noramlna količina sna, što predstavlja još jednu od poteškoća sa kojom su suočeni.

Na samom kraju iz čeka završni marš, koji predstavlja priliku da svako ko želi da postana Kobra pokaže da je vredan toga. 

Č.K.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group