Fun - Zanimljivosti

Otkrivena crna rupa male mase najbliža našoj planeti do sada

Tim naučnika sa državnog Univerziteta u Ohaju pronašao je crnu rupu najbližu našoj planeti, koja se nalazi na svega 1.500 svetlosnih godina udaljenosti…

Tim je odlučio da nazove ovu kosmičku pojavu Jednorog, ne samo zbog njene lokacije u istoimenom sazvežđu, već i zbog toga što je, za sada, ona potpuno unikatna, sudeći prema univerzitetskom članku. Ono što nama za sada najbližu otrkivenu crnu rupu čini unikatnom, jeste to što je Jednorog zapravo veoma malih dimenzija po standardima ovih kosmičkih tela. Sa masom većom svega tri puta od našeg sunca, ova crna rupa svrstava se u kategoriju koju su astronomi do skoro smatrali fizički nemogućom.

OSU itraživači nisu direktno zapazili Jednoroga, ali su otkrili da se nešto veoma čudno dešava sa najbližom zvezdom, crvenim džinom, koji deluje kao da ga je nevidljivi objekat zaključao u svom gravitacionom povlačenju i stvara samostalno toliko jaku silu privlačenja da fizički deformiše zvezdu tokom njene orbite.

"Najjednostavnije objašnjenje jeste to da se ovde radi o crnoj rupi", izjavio je koautor studije, Tod Tomson. "U ovom slučaju, kao i u brojnim drugim, najjednostavnije rešenje je ono najverovatnije."

Tomson je šef katedre za astronomiju Univerziteta u Ohaju, a njegovo novo istraživanje, koje će biti objavljeno u Monthly Notices of the Royal Astronomical Society publikaciji, predstavlja poslednji deo njegovog dugogodišnjeg rada na otkrivanju i razumevanju ovih bizarno malih crnih rupa. Pored očiglednih neobičnosti, pronalaženje crnih rupa kao što je Jednorog pomaže prilikom razjašnjavanja misterija razvoja i umiranja zvezda.

"Smatram da se polje astronomije polako približava rešenju ovih kosmičkih nedoumica i konačnom mapiranju lokacija crnih rupa srednje, visoke i niske mase u univerzumu", dodao je Tomson. "Uvek kada pronađemo jednu crnu rupu, ona nam pruža uvid u to koje zvezde emplodiraju, koje eksplodiraju, a koje se nalaze između."

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group