Potraga za drugim planetama nastavlja se i izvan naše galaksije

Tokom poslednjih nekoliko decenija, čovečanstvo je otkrilo hiljade planeta u našoj galaksiji izvan Sunčevog sistema, sa novim koje astronomi objavljuju svake nedelje...

Pitanje koje se konstantno nameće u ovom polju, jeste postojanje planeta u drugim galaksijama, dok sada postoje indirektni dokazi koji sugerišu da ekstragalaktičke egzoplanete zapravo postoje, sa novom studijom koja je možda pronašla prvog kandidata koji orbitira u poznatom sistemu druge galaksije.

Istraživači su objavili da su pronašli anomaliju u sjaju veoma svetlog izvora X zraka, poznatog kao M51-ULS-1. Izvor najverovatnije predstavlja neutronska zvezda ili crna rupa oko kojih orbitira druga masivna zvezda smeštena u Mesje 51 galaksiji. Sudeći prema radu objavljenom u Nature Astronomy, oba ova kosmička tela poseduju potencijalnu planetu u svojoj orbiti.

"Kako se ona kreće u svojoj orbiti oko velike zvezde ona zasenjuje izvor X zraka, stvarajući pad osvetljenosti prilikom prolaska. Saznali smo da jedan od svetlih izvora X zraka poseduje prelaz koji je najverovatnije nastao zbog prolaska planete ispred njega", izjavio je vodeći autor dr Rozen Distefano, sa Harvardskog Smithsonian centra za astrofiziku.

Tehnike koje se koriste za detektovanje egzoplaneta u Mlečnom putu, nisu dovoljno snažne kako bi detektovale planetu udaljenu dvadeset i tri miliona svetlosnih godina od nas. Upravo zbog toga, tim naučnika koristio je izvore X zraka kako bi ih detektovao. Ovo su dovoljno svetli izvori kako bi planete koje se potencijalno kreću u njihovom okruženju bile primećene.

Sa svim tim na umu, kosmičko pozadinsko zračenje je takođe veoma varijabilno, tako da ovi padovi u osvetljenosti ne znače automatski da je u pitanju planeta koja orbitira oko nekog tela. Međutim, imajući u vidu da su astronomi uspeli da pronađu planete u toliko različitih okruženja, timovi veruju da su neke od ovih anomalija detektovanih teleskopima možda ipak planete.

Ovo kosmičko telo viđeno je da proizvodi ovo pomračenje samo jednom, dok će potvrda ove i sličnih teorija moći da bude potvrđena tek posle nekoliko detekcija. Bazirano na signalu, ovaj tim je koristio poseban model koji bi im omogućio da bolje razumeju sam izvor. Iako tim naučnika ne može isključiti mogućnost da je ovo pomračenje kosmičkog tela izazvano substelarnim objektima, kao što su smeđi patuljci, najbolji kandidat do sada jeste planeta obima koji možemo uporediti sa Saturnom.

Drugi metod detekcije potreban je kako bi se potvrdili pronalasci egzoplaneta u Mlečnom putu, što takođe nije lako izvesti na ovim ogromnim razdaljinama. Stoga, postojanje ovakvih planeta možda neće moći da bude dokazano još dugi niz godina.

"Metode za detektovanje koje se koriste za lokalne planete ne mogu raditi na ovim razdaljinama i biti efikasne u zgusnutim prostorima ovih dalekih galaksija. Najbolji pristup za produžavanje potrage jeste pronalaženje dodatnih sistema. Neki od njih najverovatnije poseduju kraće orbitalne periode i ponavljanja", zaključila je Distefano.

Brojna detektovanja ovakvih kandidata moguća su upotrebom podataka koje već posedujemo, posebno onih iz naše galaksije gde je potencijalno postojanje planeta oko izvora pozadinskog zračenja moguće potvrditi drugim metodama.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group