Prevare u svetu kriptovaluta dostigle cifru od 14 milijardi dolara prošle godine

Kriminalna dela povezana sa kriptovalutama dostigla su svoj maksimum prošle godine, sudeći prema izveštajima blokčejn data platformi Chainalysis, sa prevarama i krađama koje su dostigle cifru od 14 milijardi dolara...

Ova firma objavila je izveštaj pod nazivom 2022 Crypto Crime Report, tokom prošlog utorka, dok će puno izdanje biti dostupno javnosti u februaru. Kako je utvrđeno, nelegalne kripto adrese primile su 14 milijardi dolara tokom prošle godine, što je gotovo duplo više novca sa kojim se ilegalno trgovalo 2020. godine. Ukradena sredstva, lažni šopovi, rensomver napadi, prevare i finansiranje terorizma predstavljaju neke od načina na koje kriminalci zgrću svoj kapital.

Brojna ukradena sredstva predstavljaju samo deo od 15,8 trilionskog iznosa u ukupnim transakcionim volumenima svih kriptovaluta upraćenih od strane Chainalysis kompanije. Firma dodaje da je udeo nezakonitih aktivnosti u obimu transakcija kriptovaluta opet na najnižem nivou ikada jer iznosi svega 0,15% od ukupnog broja kripto transakcija. „Kriminal postaje sve manji i manji deo ekosistema kriptovaluta“, stoji u zvaničnom izveštaju.

Chainalysis delimično pripisuje rastući broj kripto zločina sa povećanjem decentralizovanih finansija i potencijala za njihovu zloupotrebu. Preko 2,8 milijardi dolara ukradeno je od žrtava putem prevara u kojima kripto projekti uzimaju novac od investitora i zatim mu crpe sredstva. Firma spekuliše da se do ovoga dolazi zbog toga što je relativno lako kreirati nove DeFi tokene i listovati ih na menjačnicama, što prevarantima olakšava da kreiraju profite.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group