Robot koji savršeno oponaša ljudske emocije realističnim facijalnim ekspresijama

Robotička kompanija iz Velike Britanije, Engineered Arts, predstavila je svog novog i veoma impresivnog humanoidnog robota koji poseduje zastrašujuće realistične izraze lica...

Snimak koji je predstavljen pruža nam uvid u robota sivog lica koji se budi, izobličuje lice u grimasu šoka i zatim posmatra svoje dlanove u potpunom iznenađenju. Robot završava svoju predstavu sa izrazom lica "prevario sam vas", kao da je pokušao da nas natera da mislimo kako je zapravo postao samosvestan.

Ovo je veoma pametna iluzija, dok je čitava sekvenca vrlo verovatno isplanirana pre nego što se odigrala, ali svakako predstavlja zadivljujući primer toga koliko je daleko robotika otišla. Kompanija Engineered Arts vidi svoju novu platformu, imena Ameca, kao razvojni projekat budućih robotičkih tehnologija, sudeći prema zvaničnom sajtu.

Robot je osmišljen za omogućavanje proučavanja interakcija između mašina i ljudi, dok uverljivi izrazi lica čine sve daleko lakšim. Kompanija kreira ovu liniju robota omogućujući ljudima da ih kupe, pa čak i iznajme, ali još uvek nije iznela zvanične cenovnike. Uprkos tome što je Ameca robot veoma impresivan prilikom oponašanja emocija putem izražaja lica, on zapravo još uvek ne može da hoda.

"Ameca je pre svega modularan robot, a planiramo da unapredimo njegove mogućnosti, tako da će vremenom i prohodati", stoji u zvaničnoj izjavi na zvaničnom sajtu kompanije.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group