Savršeno očuvani embrion dinosaurusa otkriven u fosilizovanom jajetu

Savršeno očuvani primerak pronađen je u Gandžou i predstavlja najkompletniji embrion dinosaurusa ikada otkriven...

Embrion je nazvan Bejbi Jingliang i smatra se da je star između 72 do 66 miliona godina. Skeletizovani ostatci doveli su do zaključka da se ovde radi o oviraptoridu, koji je u suštini dvonoga vrsta dinosaurusa koji su ličili na današnje ptice.

Jaje je dugačko sadamnaest i široko osam centimetara, dok je sam skelet dugačak 24 centimetra. Bejbi Jingliang prvi put je pronađena u Shahe Industrijskom Parku tokom dvehiljadite godine i donirana je Prirodnjačkom muzeju Jingliang, u Nananu. Ukoliko se, kao i mi, pitate zbog čega ste tek sada čuli za njega, onda je bitno znati da je jaje skupljalo prašinu u muzejskom depou sve do 2015. godine, kada su zaposleni primetili da iz njegove ljuske vire kosti.

Osećajući da je sadržaj jajeta mogao predstavljati značajno otkriće, zaposleni su kontaktirali eksperte sa Univerziteta u Birmingemu, koji su sada objavili svoja otkrića u novoj studiji. Fion Vaisum Ma, pridruženi autor i istraživač sa ovog univerziteta, izjavila je: „Embrioni dinosaurusa predstavljaju najređe fosile i većina njih je nekompletna, sa dislociranim kostima."

„Veoma smo uzbuđeni zbog otkrića Bejbi Jingliang, ona je očuvana u izvanredno dobrom stanju i pomoći će nam da odgovorimo na brojna pitanja o razvoju dinosaurusa i njihovoj reprodukciji. Krajnje je interesantno videti da je ovaj položaj embriona sličan načinu na koji su pozicionirani embrioni pileta unutar jajeta, što može indicirati sličnim ponašanjima pred izleganje.

Stoga, pre nego što se izlegnu, ptice su poznate po postavljanju u skupljeni položaj, u kome pakuju svoje glave ispod krila, a embrioni koji to ne uspevaju, imaju veće šanse uginuća zbog neuspelog izleganja. Proučavanje Bejbi Jinglianga, embriona koji poseduje sličnu pozu, sugeriše da je ovo ponašanje kod današnjih ptica evoluiralo od dinosaurusa desetinama ili stotinama miliona godina ranije.

Profesor Stiv Bruset sa Univerziteta Edinburg, koji je bio deo istraživačkog tima, izjavio je: „Ovaj embrion dinosaurusa unutar svog jajeta predstavlja najlepši fosil koji sam ikada video. Ovaj mali prenatalni dinosaurus izgleda kao mali ptić sklupčan u svom jajetu, što samo dokazuje da su mnoge osobine vezane za današnje ptice prvi put evoluirale kod njihovih predaka dinosaurusa“.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group