Singapur u službu uvodi prve robote policajce

Zvaničnici Singapura predstavili su dva nova robota policajca poznata kao Havier, koji će od sada patrolirati ulicama i tragati za znacima nevolje...

Dva autonomna robota primarno skeniraju ulice radi uočavanja lošeg socijalnog ponašanja. Singapurska HTSTA agencija objavila je start programa tokom prošle nedelje, izjavljujući da su Havier i Havier programirani kako bi detektovali prekršaje kao što su nepropisno parkirane bicikle, pušenje na javnom mestu i kršenje COVID protokola.

Sve ovo implicira na to da ovi roboti imaju određen program i tehnologiju za facijalno prepoznavanje, kako bi prepoznali ko nosi masku, a ko ne, što samo dodaje još jedno javno sredstvo prismotre već dobro kamerama opremljenoj zemlji.

Za sada, ovi roboti na točkovima nalaze se na javnoj probi, tako da njihova zaduženja poseduju daleko manji opseg od Robokapovih. Tronedeljni testovi neće uključivati zvanični policijski posao kao što je potera za kriminalcima ili hapšenje osumnjičenih.

Roboti, koji više liče na mašine za isporuku pice i hrane nego ikonični kiborg Pitera Velera, koriste svoje kamere kako bi odredili incidente i prijavili ih ljudskim jedinicama ili izneli upozorenje i podsetnike ljudima u okolini. Sa druge strane, čelnici Singapura ističu da će ovi roboti uglavnom služiti kao dodatni par očiju predstavnicima zakona, radije nego što će zameniti policajce od krvi i mesa.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group