Stručnjaci upozoravaju da se mops ne može više smatrati tipičnim psom

Veterinari upozoravaju da se mops psi više ne mogu smatrati tipičnom vrstom zbog njihovih zdravstvenih problema...

Mops može patiti od problema sa disanjem zbog načina na koji se ukrštaju i nastaju, dijagnostikovanim kao sindrom brahicefalne opstrukcije disajnih puteva. Kao dodatak ovoj nesreći, mops vrsta je takođe sklona povredama očiju, kao što su proptoza, izgrebane rožnjače i bolni entropion.

Svetske veterinarske organizacije iznose ozbiljna upozorenja svim potencijalnim vlasnicima mops pasa da izbegavaju ovu vrstu dok ne čuju da njihovo zdravlje može biti osigurano. Kako je dr Den Onil izjavio: „Iako se smatraju veoma popularnim kao kućni ljubimci, to ne umanjuje činjenicu da ovi psi imaju ozbiljne zdravstvene probleme povezane sa njihovim ekstremnim oblikom tela, za koji ljudi smatraju da je preslatko“.

Kako veterinari sada smatraju, pravo je vreme da se ponovo fokusiramo na zdravlje ovih pasa, radije nego da ih uzimamo u obzir kada razmatramo o ličnom kućnom ljubimcu. Vremenom, ova vrsta postala je mim, ali kako su i brojni istraživači sto puta naveli da ovi psi zapravo pate tokom čitavog života.

Ova vrsta takođe poseduje veće rizike za dobijanje 23 od 40 najčešćih poremećaja koje psi mogu iskusiti. Oni su 54 puta skloniji dobijanju brahicefalne opstrukcije disajnih puteva od prosečnih pasa, dok je 13 puta verovatnije da će tokom života patiti od ulceracije rožnjače. Mopsi nažalost dolaze sa 11 puta većim šansama za dobijanje dermatitisa koji im savija kožu.

Kako je poslednje istraživanje zaključilo: „Naširoko upoređivani zdravstveni profili mopsa i svih drugih vrsta pasa sugerišu da su se predstavnici ove vrste toliko odvojili od glavnih rasa pasa, da se njihova rasa više jednostavno ne može smatrati tipičnim psom“.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group