Teksaški osuđenik zahteva odlaganje svog pogubljenja da bi donirao bubreg

Zatvorenik iz Teksasa osuđen na smrt zatražio je odlaganje pogubljenja kako bi mogao da donira bubreg...

Prema New York Post publikacji, tridesetdevetogodišnji Ramiro Gonzales, trebalo bi da bude lišen života smrtonosnom injekcijom 13. jula zbog otmice, seksualnog napada i ubistva 18-godišnje Bridžit Taunsend. Njeni ostaci nisu pronađeni dve godine od ovog događaja.

Gonzalesovi advokati su poslali apel guverneru Teksasa Gregu Abotu da pauzira pogubljenje za mesec dana kako bi se mogao smatrati živim donatorom nekome kome je hitno potrebna transplantacija bubrega.

Njegov pravni tim je takođe zatražio od teksaškog odbora za pomilovanja i uslovne otpuste šestomesečno odlaganje pogubljenja u vezi sa traženom donacijom bubrega. Gonzalesovi advokati Tea Posel i Raul Šonem izjavili su da je tim za transplantaciju Univerziteta Teksas otkrio da je Gonzales odličan kandidat za donaciju zbog njegove retke krvne grupe B.

„Praktično sve što je preostalo je operacija uklanjanja Ramirovog bubrega. UTMB je potvrdio da bi procedura mogla da bude završena u roku od mesec dana“, napisali su Posel i Šoneman Abotu.

Oni su takođe uključili pismo kantora Majkla Zosmana, jevrejskog sveštenika koji je istaknuti zagovornik smrtne kazne i bivši zatvorski sveštenik. Zosman se obraća svakom osuđeniku na smrt u Americi koji ima aktivnu smrtnu presudu i komunicira sa Gonzalesom od januara 2021.

"Nema sumnje da Ramirova želja da bude altruistički donor bubrega nije motivisana pokušajem u poslednjem trenutku da zaustavi ili odloži njegovo pogubljenje. Ići ću u grob verujući u svom srcu da je to nešto što Ramiro želi da učini kako bi njegova duša bila u miru sa svojim Bogom“, napisao je Zosman.

Dok država Teksas dozvoljava zatvorenicima da doniraju organe, prethodni Gonzalesov zahtev je odbijen ranije ove godine, međutim, nije dato objašnjenje portparolke Odeljenja za krivično pravo. Sada, njegovi advokati tvrde da je to zato što je pogubljenje njihovog klijenta bilo neizbežno.

Advokati su takođe zatražili od odbora za uslovni otpust da mu ublaži smrtnu kaznu i ovlasti duhovnog savetnika da ga drži za ruku tokom pogubljenja.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group