Fun - Zanimljivosti

Top 5 mesta u našem sunčevom sistemu na kojima možda ima života

Kako više vremena prolazi, uslovi za život postaju sve češći...

Da li smo sami u univerzumu? Ovo je jedno od najvećih i najdubljih pitanja koje sebi postavljamo vekovima i na koje još uvek nismo dali dogovor. Za sada smo jedinu vrstu bilo kakvog oblika života našli samo na našoj planeti, ali naučnici smatraju da uslova za život postoji u izobilju, pa čak i u našem sunčevom sistemu, što predstavlja beznačajan delić ogromnog i masivnog svemira.

Pomoću različith satelita i uređaja, otkriveno je 5 nebeskih tela za koja naučnici smatraju da imaju uslove za život i na kojima bi se možda našli pirmitivni oblici života. Misije za odlazak na ova nebeska tela su u pripremi, a danas ćemo vam otkriti o kojim telima je reč:

1. Europa

Broj jedan kandidat za pronalazak života je Jupiterov satelit, Europa. Ovaj satelit je prekriven zaleđenim okeanom, ali je utvrđeno da se ispod debele kore leda nalazi tečno more koje je pokretno i koje cirkuliše. Pošto je voda osnova života za koji znamo, onda je logično razmišljanje da se na Europi možda nalaze prve vanzemaljske bakterije, pa čak i oblici života.

2. Titan

Saturnov satelit ima potvrđene ledene mase i atmosferu koja štiti od sunčeve radijacije. Iako kiseonika nema, ugljen dioksid je prisutan, što bi značilo da pojedine vrste biljaka mogu da opstanu.

3. Ganjmeda

Najveći mesec u našem sunčevom sistemu  je jedino mesto pored zemlje koje ima aktivno magneto polje koje štiiti od štetnih uticaja sunca. Pored toga, na ovom mesecu se nalazi i led, kao i prisustvo tečnih reka.

4. Seres

Patuljasta planeta nalazi se u asteroidnom pojasu oko našeg sunčevog sistema, između Marsa i Jupitera. 25 posto ga čini voda, a dosta nje je u tečnom stanju.

5. Enceladus

Još jedan Saturnov mesec sadrži ogromne i duboke okeane koji su daleko veći od okeana na Zemlji, što potencionalno pruža mogućnost za morski život. Temperature jesu hladne, ali na našoj planeti postoje životinje koje bi mogle da žive u takvim uslovima.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group