Tvorac antivirusa Džon Mekafi pronađen mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji u Barseloni

Čovek koji je razotrkio brojne korupcionaške afere i obelodanio različite podatke koji terete visoke vladine zvaničnike za brojne zločine, pronađen je mrtav u Barseloni, gde se nalazio u zatvoru čekajući ekstradiciju u SAD, izjavile su Katalonske vlasti. Sudeći prema Routers agenciji, za sada preliminarni obdukcioni rezultati navode da je smrt kod sedamdeset i pet godina starog Mekafija nastupila "samoubistvom".

U toku jučerašnjeg dana, Nacionalni sud Španije odobrio je ekstradiciju penzionisanog antivirus softver inžinjera u SAD, gde je tražen zbog kriminalnih optužbi vezanih za porez. Nakon brojnih zataškianih političkih afera koje su razotkrivene od strane legendarnog Mekafija, rodila se optužnica suda u Tenesiju, koja ga je teretila za izbegavanje plaćanja poreza i neprijavljivanje prihoda stečenih putem promovisanja kriptovaluta, tokom njegovog rada u savetničkom poslu, kao i novca zarađenog u postupku prodavanja i kreiranja prava na njegovu životnu priču, koja je trebalo da bude predstavljena putem jednog dokumentarca.

Nedugo nakon obelodanjivanja podataka o jednom korumpiranom CIA agentu na Bahamima, nastala je potera koja se odnosila na tri fiskalne godine od 2016. do 2018. i sa sobom je nosila zatvorsku kaznu od trideset godina, koliko su presudili "španski sudski organi", a ova kazna startovala bi nakon Mekafijevog prebacivanja iz ove zemlje u Ameriku.

Preduzetnik je uhapšen prošlog oktobra na internacionalnom aerodromu u Barseloni. Sudija je tada odredio pritvor Mekafiju sve dok se presuda o ekstradiciji ne izvrši. Na saslušanju održanom putem videolinka ovog meseca, Mekafi je istakao da su optužbe protiv njega politički motivisane i dodao je da će provesti ostatak svog života u zatvoru, odmah po izručenju u SAD. Tvrdnje koje su kružile navode da je Mekafi zajedno sa svojim poslovnim kontaktima zaradio više od trinaest milijardi dolara putem navodne prevare investitora uključenih u razvoj tržišta kriptovaluta.

On je optužen zajedno sa Džimijem Gejlom Votsonom mlađim, koji je bio izvršni savetnik nečega što je tužilaštvo opisalo kao takozvani Mekafijev kriptovalutni tim. Američki advokat, Odri Štraus opisao je dela iz 2017. i 2018. godine onako kako stoje u optužnici: "Mekafi i Votson su iskoristili naširoko korišćene platforme društvenih mreža i entuzijazam nastao među investitorima oko novonastalog tržišta kriptovaluta, kako bi zaradili milione putem laži i obmana."

"Optuženi su navodno koristili Mekafijev Twitter nalog kako bi objavljivali poruke stotinama i hiljadama pratilaca objašnjavajući im sve vezano za brojne kriptovalute putem lažnih i obmanjujućih informacija, srkiravjući iza njih svoje prave i sebične motive."

Tokom jula 2019. godine, Mekafi je pušten iz pritvora u Dominikanskoj Republici, nakon što je zajedno sa petoro drugih optuženika putovao jahtom opremljenom oružijem visokog kalibra, municijom i vojnom opremom, naveli su zvaničnici ovog karibskog ostrva u to vreme.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group