Za pet godina vazduh i zemljište u okolini Černobilja biće potpuno čisti

Naučnici su uspeli da stvore savršen sistem za dekontaminaciju koji je preko potreban zemljištu i vazduhu ispunjenom radijacijom u okolini Pripjata...

Švajcarska kompanija koja se fokusira na samoodržive tehnologije i očuvanje životne sredine, ušla je u saradnju sa ukrajinskom kompanijom koja trenutno upravlja ekološkim odgovornostima elektrane, u partnerstvu koje je rezultiralo sa redukcijom od 47% u nivoima radijacije u vazduhu i zemlju u okolini Černobilja.

Brendovi Exlterra (Excellence for Earth) i State Specialized Enterprise Ecocentre (SSE Ecocentre) ujedinili su snage kako bi implementirali tehnologiju poznatu kao Nucleus Separation Passive System, odnosno NSPS sistema za makro i mikro filtraciju, testiranog prvobitno na 2,5 ari između novembra 2019. i septembra 2020. godine, dok su na kraju ovog perioda, nivoi zagađenosti zemljišta radijaciom pali za velikih 37%, dodatno, vazduh je postao čistiji za 47%, preneo je list Interesting Engineering.

Sada je redukcija radijacije u tlu i vazduhu do normalnih nivoa uz pomoć njihovog sistema omogućena u roku od pet godina, što je veliki napredak u poređenju sa procenjenih 24 hiljade, što je više nego zadivljujuće. Sergej Kireiev, generalni direktor SSE Ecocentre u Čarnobilju, izjavio je: "Ovi rezultati su jednostavno neverovatni".

"Ovo je prvi put za trideset i pet godina da ovakva tehnologija bude uspešna u redukovanju radioaktivnosti u zemljištu i vazduhu na ovako značajan način. Ovaj sistem je velika nada za čitavo žarište oko nuklearne elektrane, a njime će biti tretiran i sarkofag. Trenutno se nalazimo na putu da pronađemo dugoročno rešenje za vraćanje ove zone na bazne ili prirodne nivoe radijacije u okviru od pet godina nakon kompletiranja instalacije", izjavio je Frenk Miler, direktor brenda Exlterra.

Kako je dodao: "Nastavićemo da nudimo naše usluge kako bi černobiljska zona, uključujući i površine oko Nr.4 postrojenja, bili vraćeni u normalno stanje, dok će naše rešenje biti dostupno i u drugim problematičnim mestima na svetu, uzimajući u obzir i Fukushima nuklearku u Japanu, gde možemo izbeći izlivanje radioaktivne vode u okeane i samim tim sprečiti ekološku katastrofu".

Predsednik i tehnički direktor brenda Exlterra, Endru Nimček, izjavio je: "Ono što deluje neverovatno, sada je postalo realnost. NSPS predstavlja inovaciju koja omogućuje pozitronima da se prirodno ubzraju u pasivnom sistemu za uklanjanje radijacije i dekontaminaciju zemljišta. Upravo to čini ovaj sistem unikatnim, jer on koristi prirodnu energiju kako bi rešio pitanje industrijskog zagađenja bez upotrebe hemijskih supstanci ili manipulacije zemljištem".

"Nalazimo se na početku razvoja i primene ovakve vrste tehnologije, a kao i sa svim drugim našim uspešno komercijalizovanim tehnologijama, uspeli smo da demonstriramo da je moguće koristiti prirodne resurse kako bi zacelile rane koje ljudi nanose. Zajednički imenilac naših tehnologija, instaliranih pod zemljom, jeste upotreba prirodnih i obnovljivih energija i sila radi dostizanja opipljivih rezultata."

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group