Zašto nije dobro ubijati pauke

Pauci su veoma važan deo prirode i unutrašnjeg ekosistema naših domova, stoga je veoma važno ne ubijati ova stvorenja, ako ni zbog čega drugog onda zbog toga što su ona naši glavni saveznici...

Ljudi smatraju da su njihovi domovi bezbedno izolovani od spoljnog sveta, ali brojne vrste paukova mogu biti pronađene unutar enterijera u zavisnosti od podneblja u kom živimo. Pojedine vrste mogu biti slučajno zarobljene, dok ostale predstavljaju posetioce koji se ne zadržavaju previše. Ovi paukoliki zglavkari uglavnom su tajanstveni i sve vrste koje možemo sresti nisu agresivne niti opasne po naše živote. Dodatno, pauci omogućuju usluge uklanjanju štetočina, dok pojedine vrste ovih živuljaka proždiru druge pauke.

Po prirodi predatori, pauci će pojesti sve što mogu uhvatiti, dok na redovnoj bazi u svoje mreže hvataju dosadne štetočine, pa čak i insekte koji prenose bolesti kao što su krpelji i komarci, na primer. Postoje i vrste paukova skakača, koji preferiraju da za obrok poručaju komarce prepune krvi u afričkim domovima. Prema tome, ubijanje paukova ne košta samo ova bića njihovih života, već prirodi i našim enterijerima oduzima predstavnike jedne važne predatorske vrste.  

U ljudskoj prirodi je duboko ukorenjen strah od paukova, jer predstavnici ove vrste poseduju veliki broj nogu i gotovo svi su otrovni, ali je ovaj otrov suviše slab kako bi izazvao bilo kakve probleme kod ljudi, ukoliko čeljusti pauka uopšte mogu probiti našu kožu. Čak i entomolozi mogu patiti od arahnofobije. Do sada je poznato nekoliko slučajeva u kojima su istraživači paukova prevazišli svoje strahove posmatrajući i radeći sa ovim fascinantnim bićima.

Kada vidite pauka sledeći put, imajte na umu da on zapravo želi da vam se skloni sa puta i da smo mi opasniji po njih, nego oni po naše zdravlje, osim ako ne živite u Australiji ili u predelima koje naseljavaju veoma opasne vrste. Ujedi pauka su veoma retki, dok postoji i nekoliko veoma važnih vrsta u medicini kao što su pojedini primerci iz porodica udovica i braon pauka, ali čak ni njihov ujed nije čest i u većini primera nikada ne izaziva ozbiljne zdravstvene probleme.  

U slučaju da nikako ne možete podneti ezgistenciju pauka u vašoj kući, stanu, garaži ili potkrovlju, umesto da ga zgazite pokušajte da ga uhvatite i oslobodite. On će svakako pronaći svoj dom negde drugde, sa obe strane daleko srećnije ishodom čitave situacije.

Međutim, ukoliko imate stomak za to, znajte da je posedovanje određenih vrsta paukova u enterijeru sasvim korisna stvar, štaviše normalna. Važno ke imati ma umu da iako ih možda ne vidite, pauci su i dalje tu, tako da je pristup - živi i pusti druge da žive, verovatno najbolji način da se razreši situacija sledećeg puta kada naiđete na nekog od njih.

N.Đ.

Izvor: IFLS

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group