Fun - Zanimljivosti

Zbog svojih plemenitih metala katalizatori postaju omiljena meta lopova širom sveta

Policijska stanica Doline Santa Klarite uspela je da zapleni 250 katalizatora koji prema procenama koštaju oko 750.000 dolara. Zajedno sa auto delovima, detektivi su pokupili i devetnaest osumnjičenih u čijem posedu je pronađeno oko sto hiljada dolara i pištolj čiji je serijski broj uklonjen...

Odgovarajući na visoku stopu prijava krađa katalizatora, odeljenje za imovinske delikte ove policijske uprave sprovelo je opsežnu istragu i izdalo poternice za određenim licima tokom prošle nedelje. Policijska operacija pokrivala je četiri različite lokacije, uglavnom u Los Anđelesu.

Policijsko odeljenje navelo je da su dela vezana za krađe katalizatora porasla za više od 400% širom okruga Los Anđeles. U međuvremenu, izveštaji navode da su krađe katalizatora istovremeno porasle za devedeset posto širom Kalifornije u poređenju sa prošlom godinom.

Brojni izveštaji navode da su ove krađe poprimile pandemijske razmere širom centralnoameričke nacije, sa glavnim razlozima u porastu broja nepokretnih vozila i finansijskih poteškoća, koje zajedno vode do više motiva i prilika. Sa druge strane, porast krađa katalizatorskih konvertora nije zabeležen samo u SAD već i u njihovom komšiluku, ali i brojnim drugim zemljama širom sveta.

Katalizatori su prilično laki za uklanjanje i vrede dosta novca. Ovi delovi rade zahvaljujući kombinaciji veoma vrednih dragocenih materijala, uključujući platinu, paladium i rodijum, koji im donose veliku vrednost na crnom tržištu. U mnogim slučajevima kod SUV i terenskih modela na primer, lopovi mogu sa lakoćom da se podvuku pod karoseriju i uklone konverter bez potrebe za dizanjem, što krađu ovog dela čini još lakšom.

Štaviše, pojedine radionice postale su mete lopova takođe. Jedna radnja u Milvokiju počela je da izduvava gume na svojim vozilima smeštenim na otvorenom, kako bi podvlačenje pod njih učinila komplikovanijim. Svima koji brinu zbog bezbednosti svjih katalizatora, policija savetuje parkiranje na dobro osvetljenim površinama, zavarivanje zavrtnja na nosačima i graviranje broja tablice u materijal kako bi pronalaženje i vraćanje originalnom vlasniku bilo lakše.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group