Gedžeti

Da li treba da gasimo električne uređaje kada grmi?

Svi smo čuli za mit da udari groma mogu oštetiti naše uređaje, ali da li je to zaista tako?

Gromovi i munje su zaista najsnažniji i najopasnij prirodni fenomen koji često znamo da osetimo, ali uvek se osećamo bezbedno u našim domovima, dok napolju seva i puca.Međutim, u slučaju jakih grmljavina, mnogi predlažu da se uređaji poput televizora i računara gase i i potpuno isključuju iz struje, kako se ne bi oštetili.

Ono što mnoge zanima jeste, da li je to potrebno raditi?

Odmah ćemo vam reći da je mogućnost da grom ošteti vaše uređaje jako minimalna, ali da ipak postoji. Pre 50 godina, taj rizik je bio veći i uređaji su se tada mnogo više kvarili zbog vremenskih nepogoda, ali danas je stvar  malo drugačija. Uređaji poput računara i televizora u sebi imaju zaštitne kondenzatore koji su napravljeni da štite uređaj u slučaju promene napona, tako da bi moderni uređaju u vašem domu trebalo da izdrže sve udare groma.

Takođe,sve zgrade i kuće danas imaju i adekvatne gromobrane koji sprodove struju direktno u zemlju, što sprečava ometanje strujne mreže. Ugradnja novih osigurača takođe igra veliku ulogu, jer će i oni reagovati, pre nego što se išta desi vašim uređajima.

Ipak, postoje jako male šanse da se vaši uređaji sprže, pa ako želite da budete potpuno sigurni, onda gasite vaše skupocene stvari, makar u trenucima jakih grmljavina, ako želite da budete 100 % sigurni.

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group