Island uspešno sproveo probe i uveo radnike u sistem četvorodnevne radne nedelje

Isprobavanje četvorodnevne radne nedelje na Islandu imalo je veliki uspeh i dovelo do toga da veliki broj radnika pređe na kraće satnice, kako su istraživači naveli...

Ova proba u tokom koje su radnici bili plaćeni identičnu sumu za kraće radno vreme, odigrala se između 2015. i 2019. godine. Produktivnost radne snage ostala je na istom nivou, ali je i popravljena na većinini radnih mesta, dodali su naučnici u nedavno objavljenom radu. Brojne probe danas su u toku širom sveta, uključujući Španiju i Novi Zeland.

Na Islandu, ova ispitivanja vodio je Konzul grada Rejkjavika i nacionalna vlada ove zemlje, a u njima je na kraju bilo uključeno više od 2.500 radnika, što je oko 1% radno sposobne populacije. Široki opseg radnih mesta je obuhvaćen ovim sistemom, uključujući zaposlene u obdaništima, kancelarijske radnike, ljude koji pružaju socijalne usluge i rade u bolnicama. Mnogi od njih prebačeni su sa četrdeset na 35 ili 36 radnih sati nedeljno, sudeći prema istraživačima.

Ova studija dovela je do ponovnog ulaska vođa sindikata u pregovore sa poslodavcima, dok je sada 86% islandske radne snage ili prešlo na kraću satnicu za istu platu ili je dobilo pravo na to. Radnici su izjavili da se osećaju daleko manje pod stresom i ne više ne podležu mogućnostima pregorevanja na poslu, dok su se njihovo zdravlje i balans između privatnog i radnog života dodatno popravili. Radnici su takođe naglasili da sada imaju više vremena za svoju porodicu, hobije i kompletiranje kućnih obaveza.

Vil Stronge, direktor istraživačkog centra izjavio je: "Ova studija predstavljala je najveću ikada probu kraće radne nedelje u javnom sektoru na svetu, koja je prema svim kriterijumima predstavljala veliki uspeh. Naš projekat je pokazao da javni sektor predstavlja pionira kraće radne nedelje, a njegovi sistemi mogu biti primenjeni od strane drugih vlada širom sveta".

Gudmundur Haraldson, drugi istraživač u projektu, dodao je: "Islandski sistem kraće radne nedelje jasno je stavio do znanja da nije samo moguće raditi manje u modernom vremenu, već da su danas moguće i progresivne promene takođe. Španija se fokusira na četvorodnevnu radnu nedelju kao deo rešavanja problema i izazova vezanih sa pandemijom. U međuvremenu, gigant potrošačkog sektora Unliver, pružio je svom osoblju na Novom Zelandu priliku da skrate svoje radno vreme za 20% bez uticaja na primanja, tokom njihove probe.

Pre dve godine, Microsoft je testirao četiri radna dana u svojim japanskim sedištima. Kraća radna nedelja je vodila do efikasnijih sastanaka, srećnijih radnika i povećane produktivnosti za zadivljujućih 40% do kraja probe.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group