Navodni tvorac Bitkoina zadržaće 1,1 milion Bitkoina iz svog kripto bogatstva

Australijanac koji tvrdi da je izumitelj Bitkoina, dobio je epsku pravnu bitku vrednu desetine milijardi dolara...

Kreg Rajt, australijski kompjuterski naučnik, pobedio je u borbi koju je vodio sa porodicom svog pokojnog polsovnog partnera Dejvida Klejmana. Klejmanova porodica tužila je Rajta i zahtevala polovinu navodnih zajedničkih sredstava, koji uključuju i 1,1 milion Bitkoina. Satoši Nakamato predstavlja pseudonim jedne ličnosti ili više njih koje potencijalno stoje iza razvoja Bitkoina, kreiranja njegovih podataka, odnosno stvaranja i primene originalne reference ove kriptovalute.

Nakamoto je takođe razvio i prvu blokčejn bazu podataka. Do sada su brojni ljudi polagali pravo na ovaj pseudonim, ali pravi identitet ovog čoveka ili ljudi, nikada do sada nije bio poznat. Rajt tvrdi da je upravo on Satoši Nakamoto, međutim, široki krug kriptovalutnog tržišta odbacio je ove tvrdnje. Sudeći prema Klejmanovoj porodici, on i Rajt su bili partneri u projektu stvaranja Bitkoina, što ih samim tim čini punopravnim naslednicima Nakamotovog kripto bogatstva.

1,1 milion Bitkoina vredan je oko 71 milijardu australijskih dolara, tako da je apsolutno razumljivo zbog čega su svi učesnici u ovoj parnici dali sve od sebe kako bi je dobili. Međutim, porota na Floridi završila je svoje većanje u korist Krega Rajta, što znači da će on u suštini imati pravo da zadrži sve Bitkoine. Sud je garantovao 142 miliona australijskih dolara u pravima na intelektualnu svojinu, iz zajedničkog poslovnog projekta između Rajta i Klejmana, pokojnikovoj porodici.

Suđenje je bilo veoma komplikovano zbog toga što se oslanjalo na razumevanje porote vezano za funkcionisanje kriptovaluta i blokčejnova. Svako ko ima novac investiran u digitalna sredstva dobro zna da nikako nije lako potpuno objasniti čitavu industriju koja stoji iza ovoga običnim ljudima, koji pre svega nisu naviknuti na celokupan žargon i ne poznaju stručne izraze.

Pravni tim doktora Rajta objasnio je poroti da uprkos tome što su njihov klijent i gospodin Klejman radili zajedno i bili prijatelji, pokojni čovek nije bio uključen u projekat razvoja Bitkoina. Sudeći prema Associated Press agenciji, 1,1 milion Bitkoina dr Rajta nije taknut od kada je prvi put kreiran. Kako je sam Rajt naglasio, on može dokazati da ih poseduje i upravo ga to potencijalno vezuje sa poreklom ove kriptovalute, ukoliko on dobije slučaj.

Kako brojni stručnjaci veruju, kod koji se nalazi iza Bitkoina previše je sofisticiran kako bi mogao biti stvoren od strane jedne osobe, osim ako ona nije genije. Nakamoto, za koga se tvrdi da koristi dve email adrese, nestao je sa svih foruma i razvojnih diskusija krajem 2010. godine. Tokom prve godine rada njegovog projekta, Nakamoto je skupio gotovo jedan milion Bitkoina. Tokom 2016. godine, nedugo nakon prvog javnog istupa i tvrdnje da je on Nakamoto, Rajt je povukao svoju izjavu, a od tada je ponovo ponovio svoje navode, ali je nastavio da insisitira da se samo on nalazi iza ove kreacije.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group