Put do uspeha je trnovit al' ponekad i usran: Kravljom balegom do bitkoina

Kao što i vrapci na grani već znaju, kopanje bitkoina predstavlja neverovatno energetski intenzivan posao, zbog  procesora koji naporno rade u pokušaju da izvuku ovu kriptovalutu...

Sve ovo vodi do sverastuće zabrinutosti zbog lošeg uticaja kriptovaluta na životno okruženje i planetu, koja je već prilično potrešena klimatskim promenama. Samo bitkoin troši električnu energiju kao nekoliko zemalja na svetu, tako da je jedan farmer odlučio da preuzme neobičan pristup kako bi industriju učinio ekološki ispravnijom. Filip Hjuz farma u Velsu, koju drži istoimeni farmer, nedavno je pokrenula svoj rudnik kriptovaluta. Međutim, umesto fosilnih goriva, ova farma napaja svoje rigove metanom izvučenim iz kravljeg izmeta.

Ovo je svakako jedan od onih procesa koji se ne preporučuju za ponavljanje kod kuće, ali kako bi Hjuz opravdao svoj sistem, on navodi da prirodno đubrivo koje emituje metan zapravo predstavlja daleko bolju soluciju za našu planetu od jednostavnog ispuštanja ovog gasa prirodnim putem u atmosferu.

Metan koji izgara iz kravljeg finalnog digestivnog proizvoda napaja šestocilindrični motor koji stvara struju za njegov kripto rudnik, konvertujući ovaj gas u ugljen dioksid. Ispuštanje velikih količina bilo kog od ova dva gasa u atmosferu nikako nije dobra stvar, ali jedan molekul metana ima 25 puta veći uticaj na prirodno okruženje od CO2 u toku jednog veka. Nešto čistija energija bi svakako bila bolja, ali ovakav proces je daleko ispravniji po pitanju naše planete od nekoliko naftnih rafinerija u Sibiru koje su nedavno postale rudnici bitkoina, na primer.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group