Lifestyle - Biz

Tesla više neće prihvatati bitkoin kao sredstvo plaćanja

Kompanija Tesla prestaje sa prihvatanjem bitkoina kao načina isplate za njene automobile zbog brige da na taj način pospešuju konzumaciju fosilnih goriva, sudeći prema izjavi njenog izvršnog direktora, Elona Maska, objavljenoj na tviteru...

Ovaj brend je tek nedavno, krajem marta meseca, počeo da prijhvata bitkoin kao sredstvo plaćanja, dok je sada Mask takođe izjavio da više ne želi da prodaje više od 1,5 milijardi zaliha bitkoina koje je kupio ranije ove godine. Jedan deo ovih bitkoina kompanija Tesla prodala je u prvom kvartalu 2021. godine, što je umnogome poboljšalo njeno kvartalno stanje profita.

Tesla tvrdi da će nastaviti sa prihvatanjem bitkoina i razmatranjem prodaje još većih količina, kada proces kopanja ove kriptovalute bude izvođen energijom iz obnovljivih izvora, sudeći prema izjavi. Kalifornijska kompanija takođe traga za ostalim kriptovalutama koje koriste manje energije od bitkoina radi budućih transakcija, kada on zvanično prestane da bude korišćen u ove svrhe.

"Kriptovalute su dobra ideja na brojnim nivoima, a mi verujemo da one predstavljaju budućnost, ali ona ne sme biti izgrađena sa visokom cenom po naše životno okruženje", izjavio je Musk.

Bitkoin koristi isto električne energije na godišnjem nivou kao i Holandija, sudeći prema istraživanjima. Sva ova energija dolazi sa velikim karbonskim otiskom. Za sve ovo ne postoji jednostavno rešenje zbog toga što je blokčejn na kome je kriptovaluta bazirana namerno energetski neefikasan. Sve ovo se kosi sa misijom kompanije Tesla u kojoj ona nastoji da ubrza svetsku tranziciju na samoodržive izvore energije.

Mask je u nebesa podigao još jednu kriptovalutu, dogekoin, u koju kompanija Tesla nije investirala. Mask je nazvao ovu kriptovalutu, nastalu kao šalu koja satirizuje bitkoin, njegovom omiljenom i narodnim novčićem. Ova kriptovaluta je eksplodirala nakon što je Mask nazvao "mamcem" u emisiji Saturday Night Live.

N.Đ.

Foto: 9GAG

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group