Lifestyle - Putovanja

Top SKI destinacije u Srbiji

Pored svojih mnogobrojnih prirodnih lepota Srbija može da ponudi i nezaboravno skijaško iskustvo na nekoliko lokacija. Planine Srbije poznate su po neverovatnoj lepoti i snežnim zimama, pa su pogodna mesta za sve ljubitelje ski sportova.

U Srbiji možemo izdvojiti četiri top skijališta a to su: Brezovica, Tornik, Stara planina i Kopaonik.

BREZOVICA

Ski centar Brezovica je poznati turistički centar i nalazi se na severozapadnoj strani planine Šare. Nalazi se na nadmorskoj visini od 900 pa do 2.500 metara. Šumski pejzaži, ogromni pašnjaci i livade, razne biljke i životinje samo su neki od razloga, zašto ljudi posećuju ovaj ski centar. Na brezovici dominira Alpska klima što znači da godina prođe sa skoro 280 snežnih dana, tako da ako odlučite da dođete u ovaj ski centar nemojte se plašiti , jer snega će biti.

Skijalište je opremljeno sa 5 ski-liftova, 5 žičara i 3 mašine za tabanje snega i pripremu staza. Kapacitet skijališta je toliki da se prevozi do 10. 000 skijaša na sat. Površina uređenog skijališta iznosi 230 hektara, a najduža staza iznosi 3.500 metara. Ski staze su sertifikovane i imaju FIS sertifikate, što ih čini pogodnim za održavanje raznih ski takmičenja.

Brezovica raspolaže sa 9 staza( jedna crna, četiri crvene, četiri plave)

ZLATIBOR(TORNIK)

Ski centar Tornik nalazi se na nadmorskoj visini od 1.110 do 1.490 metara, 9 km od turističkog centra Zlatibor. Ukupan kapacitet skijališta je oko 5.400 skijaša na sat. Ono što izdvaja Tornik i Zlatibor od ostalih planina i ski centara jesu bezbrojne, prostrane visoravni koje izlgledaju da su uvek okupane suncem.  Zahvaljujuću karaterističnoj klimi, velikom broju sunčanih dana  i odnosu između prirodnih lepota( borova,jela ,smrča, rečnih potoka , čistoh vazduha) i prelepih skijaških terena i urbanih naselja, Zlatibor je postao čuveni turistički i ski centar koji svi rado posećuju.

Četri staze, kojima Tornik raspolaže ,pokrivene su sistemom za veštačko osnežavanje, tako da ovaj ski centar više ne zavisi od vremenskih uslova. Ski centar je takođe opremljen dečijim igralištem i karuselom.

STARA PLANINA(BABIN ZUB)

 Stara planina je najveća planina u istočnoj Srbiji. Visokoplaninski masiv prostire se kao prirodna granica prema Bugarskoj, fascinantne lepote i netaknute prirode. Kao jedna od najlepših planina naše zemlje predstavlja ogroman potencijal za razvoj turizma. Stara planina nalazi se na nadmorskoj visini od 1.100 do 1.900 metara i skoro pet meseci godišnje je pod snegom.

Staru planinu krasi skijalište Babin zub. Babin zub poseduje četvorosednu žičaru “Konjarnik” sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša, kapaciteta 1.400 skijaša na sat i ski lift ”sidro” “Sunčana dolina” kapaciteta 1.200 skijaša na sat, kao i dečiji ski vrtić sa pokretnom trakom  “Markova livada”. Babin zub raspolaže sa oko 13 kilometara skijaških staza, različitih težina. Za ljubitelje ekstremnih sportova, obezbeđena je staza za slobodnu vožnju.  Takođe i ovaj ski centar je opremljen sa uređajima sa osnežavanje staza, tako da ne zavisi od količine snežnih padavina.

KOPAONIK

Naravno, moramo spomenuti Kopaonik, kao najveći, najpoznatiji i najluksuzniji ski centar u Srbiji. Zbog svojih prirodnih vrednosti, 1981. godine Kopaonik je proglašen za nacionalni park. Nacionalni park Kopaonik obuhvata površinu od 11.810 hektara i po broju endemičnih vrsta predstavlja jedan od najznačajnijih centara biodiverziteta endemične flore Srbije.Najviši vrh Kopaonika,Paničićev vrh, iznosi 2.017 metara.

 Sa odlično pripremljenim stazama ski centar Kopaonik pruža neizmerno uživanje svim kategorijama skijaša, od početnika do skijaša vrhunskih sposobnosti. Skijaški centar Kopaonik prostire se na oko 62 km staza i ski puteva uređenih za alpsko i nordijsko skijanje. Dostupno je i noćno skijanje kao i dečije i početničko skijalište. Sistemom za veštačko osnežavanje pokriveno je 97 posto skijališta i zahvaljujući njima, ski sezona traje mnogo duže .

Sve staze su veoma dobro povezane sistemom žičara i ski liftova, kapaciteta od preko 32.000 skijaša na sat. Ovaj sistem čini jedna šestosedna žičara, kapaciteta 3.000 skijaša na sat, 4 isklopive četvorosedne žičare velike brzine (ukupan kapacitet 10.000 skijaša na sat), tri fiksne četvorosedne žičare sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša (ukupan kapacitet oko 6.200 skijaša na sat), tri dvosednih žičara ukupnog kapaciteta 3.600 skijaša na sat, dva vučna ski lifta  “sidro” kapaciteta 2.400 skijaša na sat i osam ski liftova "tanjir" kapaciteta 6.500 skijaša na sati, kao i tri vezna ski lifta.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group